ZAGREB

ZSE: Očekuje se mirno trgovanje na početku tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, a na tržištu bi moglo biti dobro raspoloženje jer su porasle cijene dionica na svjetskim burzama.

 Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

 Crobex indeks prošlog je tjedna ojačao 1,5 posto, na 1.569 bodova, a Crobex10 za 1,1 posto, na 974 boda. Oba indeksa na početku tjedna porasla su otprilike dva posto, a potom tri dana zaredom blago pala.

 Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio turistički, za 6,2 posto, dok je jedino pao građevinski, za 1,8 posto.

 Redovni promet dionicama iznosio je oko 27 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna više nego u tjednu ranije. Uz to, u blok transakciji dionicom Slatinske banke ostvareno je još 5,67 milijuna kuna po cijeni od 44,6 kuna po dionici.

 „Prošloga je tjedna domaće tržište kapitala pokazalo dva lica. Prvi dio tjedna je bio dobar, pozitivan, no u drugom dijelu indeksi su blago pali tri dana zaredom. Ipak, Crobexi su tjedan zaključili s pozitivnim predznakom, no likvidnost je bila slaba, posebno u drugom dijelu tjedna. U cijelom je tjednu prosječni dnevni promet iznosio nešto više od 6 milijuna kuna“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci.

 Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je dionicom Valamar Riviere, 6,29 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 7,3 posto, na 25 kuna.

 Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 3,8 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 165,5 kuna.

 U fokusu investitora bila je i dionica Arena Hospitality grupe, kojom je ostvareno 2,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 8,5 posto, na 256 kuna.

 „Najviše su prošloga tjedna porasle cijene dionica u turističkom sektoru, što se zahvaljuje vijestima o otvaranju granica i dolasku prvih gostiju. To je podržalo očekivanja za cijelu turističku sezonu“, kaže Anto Augustinović.

 Znatniji promet imala je i dionica Podravke, 2,24 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,72 posto, na 418 kuna.

 U skromnom trgovanju najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Saponije, sa skokom cijene za više od 12 posto, na 260 kuna. 

 S druge strane, najveća gubitnica bila je dionica Hrvatske poštanske banke, s padom cijene za 3,4 posto, na 454 kune.

 Proteklog se tjedna na domaćem tržištu trgovalo s ukupno 58 izdanja, pri čemu je njih 31 ostvarilo porast cijene u odnosu na tjedan ranije, 21 pad, dok 6 nije zabilježilo cjenovnu promjenu.

 „S europskih tržišta jutros stižu blagi pozitivni signali, pa bi se to moglo osjetiti i na domaćem tržištu, iako je i dalje prisutna povišena neizvjesnost. U fokusu ulagača bit će makroekonomska izvješća, koja će pokazati utjecaj koronakrize na gospodarstva. Krajem tjedna očekuje se i izvješće o hrvatskom bruto domaćem proizvodu u prvom tromjesečju“, zaključuje Anto Augustinović.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater