ZAGREB

ZSE: Moguća stabilizacija tržišta nakon dva dana oštrih korekcija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu se očekuje stabilizacija tržišta, nakon oštrih korekcija cijena dionica u protekla dva dana, pri čemu bi se Crobex mogao i ponešto oporaviti, a nastavi li ipak kliziti, njegov pad ne bi više trebao biti znatan.

Od pet analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine, troje očekuje danas stagnaciju Crobexa, jedan nastavak njegova pada, a jedan porast.

Crobex indeks pao je u utorak 1,37 posto, na 1.896 bodova, a Crobex10 za 1,34 posto, na 1.134 boda. Oba indeksa na najnižim su razinama od rujna 2019. godine. Dan ranije Crobexi su potonuli za više od 4 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je potonuo turistički, za 3,15 posto, a jedino je porastao prehrambeni, za 2,22 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 46 milijuna kuna, št o je za 4 milijuna manje nego dan ranije.

"Nakon što je u ponedjeljak vrlo oštro pao, Crobex indeks i jučer je bio u minusu, koji je bio u normalnim granicama. Tijekom jučerašnjeg dana dotaknuo je 1.870 bodova, a potom se ponešto oporavio, završivši trgovanje nadomak 1.900 bodova, stoga procjenjujem da se tržište polako stabilizira. Svjetske burze su i jučer pale, no sve to čini mi se pretjerano i bez utemeljenja u realnim pokazateljima. Trenutno je prisutno mnogo iracionalnosti na financijskim tržištima", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Kako dodaje, jučerašnji promet ponovno je bio iznadprosječno visok, što ukazuje da mnogi investitiori vide prilike za kupnju nakon oštrih korekcija. "Vjerujem da bi se Crobex danas mogao oporaviti, a u svakom slučaju ne očekujem više njegov oštar pad", zaključuje Rinkovec.

Najveći promet, 9,34 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena pala 1,4 posto, na 174,50 kuna.

S prometom od 7,4 milijuna kuna slijedi dionica Valamar Riviere, koja je pojeftinila za 2,9 posto, na 33,5 kuna.

Znatan promet, 4,2 milijuna kuna, ostvaren je i povlaštenom dionicom Adris grupe, kojoj je cijena pala 2,8 posto, na 482 kune. Istodobno, dionicom Maistre ostvareno je 3,66 milijuna kuna, a cijena joj je pritom stagnirala na 300 kuna. 

Među likvidnijima, najviše je pala cijena dionice Đuro Đaković grupe, za 19,82 posto, na 3,56 kuna. Istodobno, najviše je poskupjela dionica Petrokemije, za 13,64 posto, na 75 kuna.

Od 60 dionica kojima se trgovalo, njih 39 zabilježilo je pad cijene u odnosu na dan ranije, a 10 rast, dok su cijene 11 dionica stagnirale su u odnosu na prethodno trgovanje.

I na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale u utorak, već četvrti dan zaredom, jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija, s obzirom da bi zbog širenja koronavirusa izvan Kine gospodarske štete mogle biti puno veće nego što se očekivalo. 

Dow Jones potonuo je 879 bodova ili 3,15 posto, na 27.081 bod, dok je S&P 500 skliznuo 3,03 posto, na 3.128 bodova, a Nasdaq indeks 2,77 posto, na 8.965 bodova. U posljednja četiri dana ti su indeksi potonuli više od 7,5 posto, što nije zabilježeno još od masovne rasprodaje u prosincu 2018. godine. 

Na europskim su burzama najvažniji indeksi - londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC  potonuli oko 1,9 posto.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater