ZAGREB

ZSE: Moguć rast Crobexa drugi dan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj bi burzi u srijedu Crobex indeksi mogli porasti drugi dan zaredom jer se na svjetskim tržištima posljednjih dana burzovni indeksi oporavljaju od oštrog pada početkom tjedna.

 Od pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih troje danas očekuje daljnji rast Crobexa, a dvoje stagnaciju.

 Crobex indeks porastao je jučer 2,86 posto, na 1.403 boda, nakon što je dan prije pao tri posto.

 Crobex10 skočio je, pak, 3,45 posto, na 875 bodova, nadoknadivši sve gubitke od prethodnoga dana. 

 Zahvaljujući tome, oba su se indeksa odmaknula od najnižih razina od ožujka 2009. godine.

 Svi su sektorski indeksi jučer porasli, a najviše industrijski, za gotovo 5 posto.

 Redovni promet dionicama iznosio je 15,7 milijuna kuna, što je 2 milijuna kuna manje nego dan ranije.

 Jučerašnji rast Crobexa zahvaljuje se oporavku svjetskih burzi od oštrog pada dan prije.

 Ulagače u svijetu ohrabrile su, naime, nove izvanredne mjere američke središnje banke usmjerene na stabilizaciju financijskih tržišta, kao i najave novih fiskalnih mjera u nizu zemalja koje bi trebale ublažile recesiju izazvanu 'koronakrizom'.

 I jutros su cijene dionica na azijskim burzama porasle, drugi dan zaredom, a očekuje se da će se oporavak indeksa nastaviti i na europskim burzama.

 "Crobexi su se jučer oporavili u odnosu na oštar pad od ponedjeljka, prateći snažne dobitke na američkim i europskim burzama, a i promet je solidan za ovakva vremena. Kako će se dalje indeksi kretati, teško je predvidjeti. Vidjeli smo da banke imaju zabranu isplate dividendi, tako je odlučila i Podravka... Čini se da je sada sve na aparatima. Ipak, burza nije mrtva ni u ovim vremenima, ima investitora koji pronalaze prilike za kupnju dionica na ovim niskim cjenovnim razinama", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

 Kako dodaje, ni stvarne gospodarske posljedice ove krize s koronavirusom još nisu poznate.

 "Tek u idućim tjednima i mjesecima počet će nam stizati gospodarski pokazatelji koji će nam ukazati na realnu situaciju", napominje Rinkovec

 Na Zagrebačkoj je burzi jučer najveći promet ostvaren dionicom HT-a, gotovo 4 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla 3,36 posto, na 169 kuna.

 Slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 3,93 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 5,11 posto, na 19,55 kuna.

 Povlaštenom dionicom Adrisa ostvaren je, pak, promet od 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,96 posto, na 315 kuna.

 Milijunski promet ostvaren je još i dionicom AD Plastika, a cijena joj je porasla 4,42 posto, na 104 kune.

 Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo sa 40 izdanja, pri čemu je njih 28 ostvarilo rast cijene, pet pad, dok sedam dionica nije zabilježilo cjenovnu promjenu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini