ZAGREB

ZSE: Crobexi u minusu pod pritiskom europskih burzi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi blago pali, prateći gubitke na europskim burzama uslijed širenja nove varijante koronavirusa i špekulacija o zaoštravanju monetarne politike u SAD-u.

Crobex indeks oslabio je u četvrtak 0,28 posto, na 1.985 bodova, a Crobex10 za 0,30 posto, na 1.217 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao transportni, za 5,74 posto, a jedino je porastao industrijski, za 0,49 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,27 milijuna kuna, što je za 2,3 milijuna više nego dan ranije. Uz to, ostvareno je i 3,33 milijuna kuna blok prometa dionicom Ilirije, po cijeni od 170 kuna.

U redovnom trgovanju, najveći promet imala je dionica Valamar Rivijere, 1,9 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 1,62 posto, na 31,3 kune.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 613 tisuća kuna i stagnacijom cijene na 183 kune.

Promet iznad pola milijuna kuna, u visini od 537 tisuća, imala je još i dionica Atlantske plovidbe, čija je cijena pala 2,9 posto, na 402 kune.

Najviše je porasla cijena dionice Vira, za 25,5 posto, na 26,6 kuna. S druge strane najveća gubitnica bila je dionica Alpha Adriatica, s padom cijene za 12,16 posto, na 97,5 kuna.

Od burzovnih objava, M SAN grupa izvijestila je u četvrtak da je predala obvezujuću ponudu za stjecanje potpunog vlasničkog udjela u kapitalu tvrtke Alterna distribucija d.o.o., jednog je od vodećih slovenskih value-added distributera, s prihodima od prodaje od 21,4 milijuna eura u 2020. godine. Tom dionicom danas se nije trgovalo.

Inače, posljednjih dana Crobexi prate kretanja na europskim burzama, pa su tako jučer porasli, a danas pali.

Na svjetskim je burzama posljednjih dana trgovanje vrlo nestabilno zbog širenja omikron varijante koronavirusa u svijetu, što bi moglo dovesti do ponovnog zatvaranja gospodarstava i usporavanja njihovog oporavka od koronakrize.

Nestabilnosti svjetskih burzi pridonose i poruke iz američke središnje banke da bi zbog visoke inflacije mogla zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

Paneuropski Stoxx indeks oko 17,00 sati bio je u minusu 1,13 posto, a pali su i svi ostali najvažniji regionalni indeksi, pri čemu najviše frankfurtski DAX, za 1,27 posto.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 39 dionice, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 16 pala, a 11 stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater