ZAGREB

ZSE: Crobexi prošloga tjedna nastavili uspon, u fokusu dionica Atlantske plovidbe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna dionički indeksi dosegnuli nove najviše razine od veljače prošle godine, a najveća dobitnica bila je dionica Atlantske plovidbe, sa skokom cijene za više od 30 posto.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 2,22 posto, na 1.935 bodova. Porastao je tako treći tjedan zaredom te je sada na najvišoj razini od 21. veljače prošle godine. 

Crobex10 ojačao je, pak, 1,37 posto, na 1.194 boda, čime je na dobitku drugi tjedan zaredom i na najvišoj razini od 24. veljače 2020.

Među sektorskim indeksima najviše je skočio transportni, za 11,23 posto, dok je jedino pao industrijski, za 4,46 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 45,9 milijuna kuna, što je 8,6 milijuna više nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je 6,5 milijuna kuna u blok transakciji dionicom Atlantic grupe, po cijeni od 1.480 kuna za dionicu.

Najlikvidnija je u redovnom trgovanju bila dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 10,26 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena skočila 30,5 posto, na 338 kuna, pa je bila i najveća dobitnica.

Slijedila je dionica HT-a, s prometom od gotovo 6 milijuna kuna. Cijena joj je pala 2,36 posto, na 186,5 kuna, a razlog je tome 'ex-dividend day' u srijedu, otkad se tom dionicom trguje bez prava na isplatu dividende od 8 kuna po dionici.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 5,8 milijuna kuna. Cijena joj je poskočila 5,76 posto, na 588 kuna.

Znatniji promet, 3,83 milijuna kuna, ostvaren je još i dionicom Valamar Riviere, čija je cijena ojačala 0,35 posto, na 29 kuna.

Najveći pad cijene zabilježila je, pak, dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, za više od 19 posto, na 11 kuna.

Od važnijih burzovnih objava, Privredna banka Zagreb u četvrtak je predala Zagrebačkoj burzi zahtjev za povlačenjem dionica s uvrštenja, što je u skladu s odlukom bančine glavne skupštine o povlačenju dionica i otkupu uz pravičnu naknadu od 832,45 kuna po dionici. 

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 70 dionica, pri čemu je cijena njih 30 porasla, 27 pala, a 13 stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater