ZAGREB

ZSE: Crobexi porasle treći dan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobexi porasli treći dan zaredom, prateći tako europske burze koje su nadoknadile ranije gubitke i snažno porasle, reagirajući na pdoataka o čak 3,3 milijuna Amerikanaca bez posla u proteklom tjednu.

Crobex indeks u četvrtak je porastao 1 posto, na 1.437 bodova, a Crobex10 za 0,76 posto, na 893 boda.  Oba indeksa nadoknadila su tako jutrošnje gubitke od otprilike 1 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio turistički, za 2,82 posto, dok je jedino pao prehrambeni, za 0,6 posto.

Na europskim burzama indeksi su prijepodne bili u minusu, jer ulagače brinu prve naznake gospodarskih šteta od 'koronakrize'. No, nakon objave podatka da je u prošlome naknadu za nezaposlene zatražilo gotovo 3,3 milijuna Amerikanaca, najviše u povijesti, indeksi su snažno porasli, jer su porasle nade investitora da će biti odobreni novi fiskalni poticaji.

 STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16,00 sati u plusu 1,86 posto.

 Redovni promet dionicama iznosio je 16,56 milijuna kuna, što je 7 milijuna kuna manje nego dan ranije.

 Najveći promet ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, 4,05 milijuna kuna. Cijena joj je skočila gotovo 5 posto, na 21,1 kunu.

Slijedi dionica HT-a, kojom je protrgovano 3,13 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 1,2 posto, na 164 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica AD Plastika, kojom je ostvareno 1,12 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,82 posto, na 109,5 kuna.

Najveće dobitnice bile su dionice HPB-a, čija je cijena skočila 5,9 posto, na 430 kuna te Atlantske plovidbe, za 5,88 posto, na 162 kune.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Đure Đaković grupe, s padom cijene za 8,4 posto, na 2,62 kune. 

Na domaćem tržištu kapitala danas je trgovano sa 35 izdanja, pri čemu je njih 22 ostvarilo rast cijene u odnosu na prethodni dan, a 9 pad, dok 4 nisu bilježila cjenovnu promjenu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum