ZAGREB

ZSE: Crobexi ojačali nešto manje od jedan posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Crobex indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su ojačali za 0,94 odnosno 0,96 posto,  a u fokusu investitora je dionica Optima telekoma, kojoj cijena i na početku ovoga tjedna pada, ali znatno blaže nego krajem prošloga tjedna. 

Crobex indeks je ojačao za 0,94 posto, na 1.591,24 boda, a Crobex10 za 0,96 posto, na 984,98 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,96 milijuna kuna, što je za oko dva milijuna kuna manje nego u petak. 

Najveći promet ostvaren je dionicom Optima telekoma, 1,7 milijuna kuna, a nakon prošlotjednog gubitka za 20,65 posto, cijena joj nastavlja padati, danas za 2,15 posto, na 4,55 kuna. 

Dionica Optima telekoma od danas je u segmentu promatranja, "zbog obavijesti o angažiranju investicijske banke za daljnji proces prodaje". 

Naime, iz Optima telekoma je u petak cijena pala za više od 21 posto, a iz te su kompanije u odgovoru na upit Zagrebačke burze tada prenijeli da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila da je "povjerenik Deloitte izvijestio AZTN da će HT započeti s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje odnosno poduzima aktivnosti kojima bi se spriječilo moguće kašnjenje u pogledu ispunjenja obveza propisanih rješenjem AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima".

Burza danas prenosi i odgovor HT-a na upit od 7. kolovoza, u kojem se ističe da je, "postupajući u skladu s odredbama rješenja AZTN-a o uvjetno odobrenoj koncentraciji Hrvatskog telekoma i Optima telekoma d.d. od 9.lipnja 2017., HT pravovremeno  započeo s ispunjavanjem obveze angažiranja investicijske banke u svrhu procesa prodaje" (Optime).

"Kako je HT i ranije objavio, javna objava međunarodnog oglasa od strane HT-a kao i započinjanje postupka angažiranja investicijske banke predstavlja ispunjenje regulatornih obveza od ranije poznatih javnosti te nije usmjerena na to da bi se kompletni postupak prodaje učinio javnim. Javan postupak prodaje ne samo da nije u skladu s najboljim praksama, već bi mogao ugroziti provedbu postupka prodaje, stoga HT neće davati daljnje objave u pogledu procesa prodaje sve do njegova završetka", ponovili su u tom odgovoru iz HT-a.

HT je međunarodni natječaj za prodaju 54,3 posto dionica Optime objavio krajem siječnja ove godine, a rok za predaju ponuda je istekao 18. ožujka u 16 sati. 

Dan poslije, 19. ožujka HT je objavio da je završen postupak podnošenja ponuda, no pritom nisu naveli ni je li bilo ponuda, obrazlažući uz ostalo da javni postupak prodaje ne samo da nije u skladu s najboljim praksama, već bi mogao ugroziti sam postupak, osobito u trenutnim okolnostima na tržištu.

Prenoseći neslužbene informacije neki su mediji još početkom veljače objavili kako će ponude vrlo vjerojatno predali telekom-operator A1 (nekoć poznat kao Vipnet) i United Group, tvrtka koja je nedugo prije toga preuzela mobilnog operatora Tele2 Hrvatska, no nikakvih službenih potvrda tih informacija nije bilo.

Više od pola milijuna kuna prometa na Burzi danas je ostvarila još samo dionica Valamar Riviere, 757,7 tisuća kuna. Cijena te dionice je porasla za 2,44 posto, na 25,20 kuna. 

Povlaštenih dionica Adris grupe protrgovano je za 392,2 tisuće kuna, a cijena im je porasla za 0,83 posto, na 364 kune. Redovnoj, pak, dionici Adrisa cijena je snižena za 0,93 posto, na 426 kuna, uz promet nešto veći od 91 tisuću kuna. 

Dionica HT-a danas je protrgovano za 263,5 tisuća kuna, uz rast cijene za 0,91 posto, na 166 kuna. 

Cijena je porasla i dionicama Ericssona Nikole Tesle, za 0,81 posto, na 1.250 kuna, a imale su promet od 218,7 tisuća kuna. 

Znatnije poraste cijene, uz promete od 30 do 44 tisuće kuna, bilježe dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, za 7,10 posto, na 8,30 kuna, Ingre za 5,30 posto, na 6,95 kuna, te Končar Elektroindustrije za 4,90 posto, na 535 kuna. 

Najviše je, ipak, porasla cijena dionicama Medora hotela i ljetovališta, za 27,27 posto, na 14 kuna, uz promet od 3,4 tisuće kuna.

Nasuprot tomu, najveća je gubitnica dionica Đuro Đaković grupe, kojoj je cijena snižena za 13,58 posto, na 1,40 kuna, uz promet nešto manji od šest tisuća kuna. 

Inače, danas se trgovalo s ukupno 37 dionica, pri čemu je cijena 21 dionice porasla, njih osam pala, a zadnja cijena osam dionica se nije mijenjala. 

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum