ZAGREB

ZSE: Crobexi na početku tjedna pali za više od jedan posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Uz pojačani promet, na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi pali za više od jedan posto, prateći oštar pad europskih burzovnih indeksa.

Crobex indeks u ponedjeljak je potonuo 1,48 posto na 1.939 bodova, dok je Crobex10 pao 1,17 posto, na 1.190 bodova. Nastavili su tako negativni trend, s obzirom da su prošloga tjedna oba indeksa oslabila oko 0,2 posto.

Patili su pritom pad europskih burzovnih indeksa. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u oko 16,30 sati u minusu 1,89 posto, pa je skliznuo blizu najnižih razina u 
dva mjeseca. Posljedica je to strahovanja ulagača od usporavanja oporavka gospodarstava od koronakrize zbog širenja delta varijante virusa, ali i da će središnje banke ovoga tjedna početi najavljivati smanjenje monetarnih poticaja.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao transportni, za 4,24 posto, dok je jedino porastao industrijski, za 1,98 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 18,5 milijuna kuna, što je oko tri milijuna više nego u petak.

Najveći promet, 8,4 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Podravke, koja je tako već treći trgovinski dan zaredom najlikvidnija. Cijena joj je pritom porasla 0,33 posto, na 600 kuna, čime se uvrstila među svega pet dobitnica.

Po likvidnosti slijedi dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 1,88 milijuna kuna, a cijena joj je pala 5,66 posto, ma 467 kuna.

Milijunski promet imala je još samo dionica Valamar Rivijere, u visini od 1,87 milijuna kuna, a cijena  joj je pala 2,04 posto na 28,8 kuna.

Najveći gubitak pretrpjela je dionica Jadroplova, s padom cijene za 9,42 posto, na 62,5 kuna.

S druge strane, najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Đure Đaković grupe, sa skokom cijene za 26 posto, na 3.69 kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u ponedjeljak da se nada pozitivnom odgovoru Europske komisije na plan restrukturiranja Đuro Đaković Holdinga te da Vlada želi opstanak tog industrijskog sustava i spremna je u tome pomoći gdje god može.

"Apsolutno smo zainteresirani da Đuro Đaković kao kompanija opstane. Podržavamo plan restrukturiranja", rekao je Ćorić na marginama skupštine Hrvatske gospodarske komore.

Današnji Jutarnji list donosi kako je češki ulagač DD Aquisition spreman preuzeti Đuru Đakovića, ali traže da država preuzme 300-tinjak milijuna kuna dugova nastalih tijekom proteklih godina, navodeći da se za spas 780 radni mjesta čeka dozvola Europske komisije.

Od poslovnih objava, Arena Hospitality Group izvijestila je da je danas zaključila novi ugovor o dugoročnom kreditu od 150 milijuna kuna za financiranje obrtnih sredstava za likvidnost sa Zagrebačkom bankom, u sklopu HBOR-ovog programa osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika povezanog s Covid-19 mjerama potpore.

Opcija korištenja ovog kredita dodatno poboljšava trenutno snažnu novčanu poziciju Grupe od 503 milijuna kuna na dan 31. kolovoza 2021, navode iz te tvrtke.

Suradnja HBOR-a i Zagrebačke banke u sklopu spomenutog programa omogućava pribavljanje zajmova pod povoljnim uvjetima te je Uprava Grupe smatrala razumnim iskoristiti te uvjete u fazi oporavka od utjecaja pandemije. Zajam dospijeva 30. lipnja 2025. godine uz fiksnu kamatnu stopu od 0,9 posto godišnje.

Cijena dionice Arena Hospitality grupe pojeftinila je 0,64 posto, na 310 kuna, uz 126,6 tisuća kuna prometa.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 46 dionica, pri čemu je cijena njih 5 porasla, 31 pala, a 10 stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini