ZAGREB

ZSE: Crobexi drugi dan u minusu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Crobex indeksi Zagrebačke burze u utorak su pali drugi dan zaredom, iako blaže nego jučer, ali i uz znatno niži promet jer ulagači čekaju poslovna izvješća domaćih kompanija za zadnje tromjesečje i cijelu prošlu godinu. 

Crobex indeks je pao za 0,26 posto, na 1.832,71 bod, dok je Crobex10 oslabio 0,13 posto, na 1.135,97 bodova.

I svi su sektorski indeksi u minusu, pri čemu je najviše pao indeks građevinskog sektora, za 1,89 posto. 

Redovni promet dionicama iznosio je tek 4,36 milijuna kuna, što je za oko 3,6 milijuna kuna manje nego jučer. 

Pritom je najveći promet, od 896,3 tisuće kuna, ostvaren dionicom Podravke, a cijena joj je snižena za 0,40 posto, na 502 kune. 

Po prometu, koji je iznosio 489,6 tisuća kuna, slijedi dionica Privredne banke Zagreb, kojoj je cijena porasla za 0,56 posto, na 890 kuna. 

Dionice Valamar Riviere imale su promet od gotovo 425 tisuća kuna, a cijena im je u minusu od 1,24 posto, na 31,80 kuna. 

Osjetniji pad cijene, za 3,52 posto, na 178 kuna, bilježi dionica Atlantske plovidbe, uz promet od 329,1 tisuću kuna. 

Dionica HT-a protrgovano je za 293,9 tisuća kuna, a cijena im je snižena za 0,82 posto, na 182,50 kuna. 

Među trgovanijim dionicama veće su cjenovne minuse ubilježile danas i dionice Optima telekoma, za 2,22 posto, na 6,18 kuna, Ingre za 3,62 posto, na 13,30 kuna, dok je najveći rast cijene zabilježila dionica Ine, za 3,57 posto, na 2.900 kuna, uz promet od 133,4 tisuće kuna. 

Od objava na Burzi, Varteks je izvijestio da je na današnjoj sjednici Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, jednoglasno  prihvaćen prijedlog projekta "Varteks kvart-urbana regeneracija", a sukladno čemu će to povjerenstvo vladi uputiti prijedlog o proglašenju tog projekta strateškim investicijskim projektom.

Iz varaždinske su tvrtke uz ostalo naveli kako sam Varteks nema namjeru sam ulagati u nekretninske projekte, nego samo prodati neoperativnu imovinu, čuvajući povijesno vrijedne nekretnine, a transakcije za neke čestice su u tijeku. Eventualno usvajanje projekta "Varteks kvart-urbana regeneracija" ne bi direktno utjecalo na financijsku situaciju Varteksa, ali budućim kupcima bi omogućilo jednostavnije dobivanje dozvola, uz istovremenu zaštitu urbanističkog razvoja Grada Varaždina, zaključuje se u objavi. 

Dionicama Varteksa danas se nije trgovalo.

Petrokemija je, pak, putem Burze objavila da zbog određenih oštećenja od potresa privremeno prestaje s proizvodnjom amonijevog nitrata do kraja ove godine, no da to nema značajniji utjecaj na poslovanje. 

Dionica Petrokemije među većim je današnjim gubitnicama s padom cijene za 4,83 posto, na 63 kune, ali uz skroman promet od tek 6,3 tisuće kuna. 

Inače, na Burzi se trgovalo s ukupno 41 dionicom, pri čemu je cijena njih 23 pala, njih 13 porasla, a cijena pet dionica se nije mijenjala.  

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater