ZAGREB

ZSE: Blagi oporavak tržišta nakon jučerašnje korekcije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobexi blago porasli, odmaknuvši se od najnižih razina u gotovo dva mjeseca, prateći tako rast europskih burzovnih indeksa nakon oštrog pada dan ranije.

Crobex indeks u utorak je porastao 0,31 posto, na 1.945 bodova, a Crobex10 za 0,11 posto, na 1.191 bod. Tako su se glavni dionički indeksi odmaknuli od najnižih razina od kraja srpnja, na koje su zaronili nakon jučerašnjeg pada za više od 1 posto.

Pratili su pritom oporavak europskih burzovnih indeksa. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u oko 16,30 sati u plusu jedan posto, nakon što je jučer potonuo za otprilike dva posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je danas porastao industrijski, za 1,79 posto, dok je najviše pao transportni, za 1,02 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 23,6 milijuna kuna, 5,1 milijun kuna više nego dan ranije.

Najveći promet, 18,3 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Podravke, koja je tako već četvrti trgovinski dan zaredom najlikvidnija. Cijena joj je pritom stagnirala na 600 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Zagrebačke banke, kojom je ostvareno 829 tisuća kuna prometa, a cijena joj je stagnirala na 61,8 kuna.

Znatan promet ostvaren je i dionicom Valamar Rivijere, 777,7 tisuća kuna, uz stagnaciju cijene na 28,8 kuna. Nešto veći promet postignut je i dionicom HT-a, 744 tisuće kuna, uz pad njezine cijene za 0,26 posto, na 190 kuna. 

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Jadroplova, sa skokom cijene za 10,4 posto, na 69 kuna. Najveći gubitak, pak, pretrpjela je dionica Atlantic grupe, s padom cijene za 1,35 posto, na 1.460 kuna.

Od poslovnih objava, Atlantska plovidba izvijestila je da je u cilju modernizacije, ekologizacije i obnove flote, na današnjoj sjednici Upravnog odbora suglasnost na ugovore o gradnji dvaju brodova i dvaju opcijskih brodova za prijevoz rasutih tereta nosivosti 82.000 DWT s brodogradilištem Jiangsu Hantong Ship Heavy Industry Co., Ltd. Odluka o aktiviranju opcijskih ugovora donijet će se u rokovima predviđenim ugovorom. Ukupna vrijednost investicije je približno 137 milijuna dolara, a isporuka svih brodova predviđena je tijekom 2023. godine, navode iz te brodarske kompanije.

Cijena dionice Atlantske plovidbe porasla je 1,93 posto, na 476 kuna, s prometom od 61 tisuću kunu.

Od burzovnih vijesti, od danas je na službeno tržište pod oznakom SPAN-R-A uvršteno svih 1,96 milijuna dionica tvrtke Span, a prvi dan trgovanja njima bit će od četvrtka, 23. rujna.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 36 dionica, pri čemu je cijena njih 17 porasla, 8 pala, a 11 stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater