ZAGREB

Zaprimljeno više od tisuću tona stočne hrane za potresom pogođena područja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je zaprimljeno više od tisuću tona stočne hrane za potresom pogođena područja, pri čemu je poljoprivrednicima distribuirano više od 868 tona, a kreće se i u nabavu dodatne 621 tone u vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

Kako se navodi u priopćenju, s danom 2. ožujka službeno je zaprimljeno ukupno 1.012 tona stočne hrane u skladištima stočne hrane u Petrinji i Glini, pri čemu je poljoprivrednicima u potrebi distribuirano više od 868 tona kroz 3.627 pojedinačnih donacija.

Hranu za stoku je doniralo 69 donatora iz svih krajeva Hrvatske.

Iz Ministarstva najavljuju da pokreću nabavu dodatne 621 tone stočne hrane u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, na temelju čega će se osigurati hranidba stoke na potresom pogođenom području u mjesec dana.

"Impresivne količine donirane stočne hrane pokazuju solidarnost i velikodušnost brojnih donatora kojima želim od srca zahvaliti - bili su od neizmjerne pomoći poljoprivrednicima na pogođenom području kad im je bilo najteže“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Rekla je i kako se Ministarstvo trudi osigurati sve potrebne preduvjete kako proizvodnja na Banovini ne bi stala, pa su osim hrane za stoku omogućili i premještaj i smještaj za 306 grla stoke i posredovali su u prodaji 234 grla po poštenim tržišnim cijenama.

Podsjetila je i da su na snazi mjere besplatnog cijepljenja i liječenja životinja na pogođenom području.

Iz Ministarstva u priopćenju navode da je na jedinicama lokalne samouprave Petrinja, Sisak, Glina, Hrvatska Kostajnica, Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd, Hrvatska Dubica, Lekenik, Majur, Martinska Ves, Sunja, Topusko i Jasenovac u sastavu Sisačko-moslavačke županije te Pokupsko i Kravarsko u sastavu Zagrebačke županije određena tijekom 2021. provedba mjera preventivnog cijepljenja svih goveda, konja, ovaca i koza protiv bedrenice, svih pasa protiv bjesnoće te sve peradi protiv newcastleske bolesti.

Također, omogućene su besplatne veterinarske usluge na pogođenom području do 31. ožujka. Očekivani ukupni trošak za obje mjere iznosi 10,5 milijuna kuna, a financirat će se iz državnog proračuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini