ZAGREB

Uvodi se elektronička poljoprivredna iskaznica "ePI"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svaki poljoprivrednik u Hrvatskoj može zatražiti elektroničku poljoprivrednu iskaznicu (ePI) - službeni dokument Ministarstva poljoprivrede koji uvodi poljoprivrednike u digitalno doba i budućnost digitalnih usluga, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva poljoprivrede.

Iskaznica, kako navode, poljoprivrednicima omogućava jednostavno i brzo obavljanje administrativnih postupaka iz njihova doma.

Elektronička poljoprivredna iskaznica (ePI) zamijenit će sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici do sada koristili – tzv. Zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja.

Jedna od pogodnosti koju iskaznica donosi je potpuno elektroničko podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u, čime će se rasteretiti administrativni sustav Agencije za plaćanja te ubrzati obrada i isplata potpora.

Zahtjev za izdavanje ePI poljoprivrednici podnose u podružnicama Agencije za plaćanja, a za podnošenje zahtjeva, koji se ispunjava u elektroničkoj formi, nužna je osobna iskaznica, OIB, e-mail i kontakt broj mobitela nositelja poljoprivrednog gospodarstva.

Prvo izdavanje iskaznice je besplatno za nositelja (odgovornu osobu) poljoprivrednog gospodarstva, navode iz Ministarstva.

ePI se može koristiti i za pristup sustavu e-Građani radi korištenja digitalnih usluga, npr. dohvaćanje dokumenata (domovnica, rodni list, potvrde o prebivalištu, …), za usluge HZMO-a, HZZO-a i porezne prijave.

"E-poljoprivredna iskaznica je korak prema uvođenju poljoprivrednika u digitalno doba i budućnost digitalnih usluga, a riječ je o iskaznici s nizom pogodnosti i s visokim stupnjem sigurnosti, najnaprednijom na tržištu", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

U tijeku je, kako je kazala, rad na brojnim drugim projektima čija će realizacija u praksi značiti digitalizaciju i modernizaciju poljoprivrede odnosno ubrzavanje procesa, integraciju, kontrolu i dostupnost podataka te štednju vremena i novca.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju i kako usporedno s uvođenjem ePI-a rade na uspostavi novih sustava.

Tako će Registar poljoprivrednih subjekata (RPS) povezati informacijske sustave Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te unaprijediti razmjenu podataka radi pojednostavljenja postupaka za poljoprivrednike, a Poljoprivredni izvještajno upravljački sustav (PIUS) će stvoriti osnovu za analize, kontrolu i izvještavanje te dobivanje jedinstvenog pregleda o poljoprivredi i poljoprivrednicima.

Navedeni sustavi stvorit će preduvjet za brzu komunikaciju putem budućih web i mobilnih platformi: e-Poljoprivreda, m-Poljoprivreda i e-Savjetnik, kroz koje će poljoprivrednici moći pregledavati svoje podatke, statuse zahtjeva i isplata te dobiti informacije o aktivnostima i savjetima nadležnih tijela.

Uspostavlja se i GeoPortal poljoprivrede, jedinstveno mjesto gdje će poljoprivrednici i zainteresirana javnost moći pregledavati prostorne podatke iz svih informacijskih sustava poljoprivrede, organizirane po tematskim područjima, navodi se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater