LONDON

Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 42 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 42 dolara, zakočene zabrinutošću za potražnju s obzirom na opetovani rast broja novozaraženih koronavirusom.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,04 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 40,36 dolara.

Trgovce je i na početku novog tjedna najviše brinula potražnja s obzirom na nagli rast broja zaraženih koronavirusom.

“Iz dana u dan broj novih slučajeva zaraze sve više raste i brojka sada vrlo blizu 33 milijuna. Najteže su pogođene gusto naseljene zemlje”, primjećuje analitičar PVM-a Tamas Varga.

"Brzina širenja virusa jako zabrinjava zdravstvene dužnosnike, ali i investitore", dodao je Varga.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je danas da je globalno tržište nafte stabilno u posljednjih nekoliko mjeseci i obnovljena je ravnoteža između ponude i potražnje. Upozorio je ipak na opasnost drugog vala infekcija.

Cijene je zakočilo i povećanje izvoza iz Irana i Libije, unatoč dogovoru Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica o koordiniranom smanjenju opskrbe.

Glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo rekao je u nedjelju da će komercijalne zalihe nafte u članicama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u prvom tromjesečju 2021. godine biti tek nešto iznad petogodišnjeg prosjeka.

Do kraja iduće godine trebale bi pasti ispod tog prosjeka, dodao je. Upravo je petogodišnji prosjek cilj koji je OPEC postavio pri sklapanju o sporazuma o ograničenju opskrbe, za 9,7 milijuna barela dnevno u prvoj fazi, te za 7,7 milijuna barela dnevno do kraja ove godine.

Potporu cijenama mogao bi ovog tjedna pružiti štrajk radnika u Norveškoj, najavljen za 30. rujna, budući da bi se proizvodnja u toj nordijskoj zemlji mogla smanjiti za 900 000 barela dnevno, objavila je krajem prošlog tjedna Norveška udruga za naftu i plin (NOG).

Trgovce zasada nisu u većoj mjeri uznemirili obnovljeni sukobi armenskih i azerbajdžanskih snaga na jugu Kavkaza, kroz koji prolaze važni naftovodi, iako su ozbiljno poljuljali stabilnost te regije.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u petak iznosila 41,93 dolara, te je porasla 71 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum