ZAGREB

Zaba: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačka banka (Zaba) je u ponedjeljak najavila da će, slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS), od 1. siječnja 2022. sniziti promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima.

Tako će se na postojeće stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečni NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjiti za 0,03 postotna boda, dok će za kredite vezane uz eure kamatna stopa biti manja za 0,02 postotna boda.

Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih banka koristi šestomjesečnu NRS2, doći će do smanjenja kamatne stope za po 0,02 postotna boda i za kunske i za eurske kredite, izvijestili su iz Zabe.

Također su najavili da će sve klijente do 15. prosinca obavijestiti o navedenom smanjenju, umanjenoj visini anuiteta, kao i o novom otplatnom planu.

Iz Zabe su napomenuli da je od prve objave Nacionalne referentne stope 7. prosinca 2012. godine, ta stopa smanjena već osamnaesti put zaredom.  Kamatne stope umanjene su između 2,00 i 2,33 postotnih bodova za kune te između 3,11 i 3,18 postotnih bodova za eure, ovisno o vrsti kredita. Za iste vrijednosti smanjene su i kamatne stope na postojeće kredite građanima u Zagrebačkoj banci, naveli su, dodajući da će sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima biti 1. srpnja 2022.

Nacionalna referentna kamatna stopa prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ju Hrvatska narodna banka (HNB). 

Središnja je banka tako prošli ponedjeljak objavio nove vrijednosti indeksa NRS-a, koje su pokazale da je u usporedbi s drugim ovogodišnjim kvartalom nastavljen trend pada gotovo svih podindeksa NRS-a.

Od 24 podindeksa NRS-a, u trećem tromjesečju ove godine smanjila se vrijednost svih podindeksa osim jednog koji se u praksi ne koristi, a njegova je vrijednost ostala nepromijenjena.

Kunski i eurski podindeksi smanjili su se za jedan do dva bazna boda (0,01 ili 0,02 postotna boda), s izuzetkom podindeksa 3M NRS3 EUR koji se smanjio za tri bazna boda (0,03 postotna boda).

Dva najzastupljenija podindeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima - šestomjesečni NRS1 za eure i za kune (6M NRS1 EUR i 6M NRS1 HRK), smanjili su se u trećem tromjesečju 2021. godine za jedan bazni bod svaki, te sada 6M NRS1 EUR iznosi 0,09 posto, a 6M NRS1 HRK iznosi 0,10 posto, izvijestili su prošli tjedan iz HNB-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum