ZAGREB

HNB: Vrijednosti NRS-a stagniraju, izuzev dolarskih indeksa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) uglavnom stagniraju, uz izuzetak dolarskih indeksa koji su znatnije porasli, pokazuju nove vrijednosti NRS-a za treće tromjesečje 2022., koje je u utorak objavila Hrvatska narodna banka (HNB), istaknuvši pritom da je, uslijed skorašnjeg uvođenja eura, posljednji put ažurirala NRS za kunu.

Usporedba novih podataka s podacima za drugo tromjesečje ove godine pokazuje da su vrijednosti 24 indeksa NRS-a, nakon višegodišnjeg razdoblja smanjenja, u trećem tromjesečju 2022. ostale na istoj razini ili su se smanjili tek za jedan bazni bod (0,01 postotni bod), uz izuzetak dolarskih indeksa, koji su snažno porasli, odražavajući oštro zaoštravanje monetarne politike SAD-a proteklih mjeseci. 

Pritom je 12-mjesečni dolarski indeks (12 NRS3 USD) ojačao dva bazna boda, na 0,12 posto, 6-mjesečni (6M NRS3 USD) za pet baznih bodova, na 0,14 posto a tromjesečni (3M NRS3 USD), za osam baznih bodova, na 0,18 posto, pokazuju HNB-ovi podaci.

Iz središnje banke, pak, izdvajaju da su kod dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima - šestomjesečni NRS-ovi vezani uz euro i kunu, vrijednosti pale za jedan bazni bod, na 0,07 posto. 

Nacionalna referentna stopa (NRS) jest implicitna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima. HNB izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje HNB redovito prikuplja od banaka i štednih banaka. Kvaliteta procesa izračuna NRS-a osigurava se kontrolom ulaznih podataka, ustrojenim internim procedurama i redovitim revizijama postupaka kontrole podataka, objašnjavaju iz središnje banke, uz napomenu da se NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju na internetskim stranicama HNB-a četiri puta godišnje.

Posljednji put ažuriran NRS za kunu

S ovom tromjesečnom objavom HNB je posljednji puta ažurirao vrijednosti NRS indeksa za kunu, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, ističe se u priopćenju HNB-a. 

Podsjetimo, od početka iduće godine, s ulaskom Hrvatske u eurozonu, svi novi krediti banaka s promjenjivom kamatnom stopom neće se smjeti vezati uz NRS, nego isključivo uz EURIBOR i druge parametre navedene zakonom. 

Kod postojećih, pak, ugovora o kreditima će se umjesto promjenjivih parametara u kunama koristiti istovjetni parametri u eurima pa će tako umjesto NRS-a za kune biti korišten istoistovjetni NRS za eure.

Sukladno Zakonu o uvođenju eura, HNB-a danas objavio i vrijednosti Privremenog NRS-a, koji služi kao osnova za prilagodbu izračuna promjenjivih kamatnih stopa vezanih uz NRS u procesu uvođenja eura. Privremeni NRS izračunava se na osnovi svih izvora sredstava i troškova u valutama kuna i euro, uključujući i kunu s valutnom klauzulom u euru, a HNB ga je dužan objaviti za sve obuhvate, ročnosti i referentna razdoblja za koja je do sada objavljivao NRS, ističu iz HNB-a. 

Konačno, s ovom objavom HNB je prestao izračunavati nove vrijednosti indeksa za švicarski franak, zbog male zastupljenosti te valute u financijskim instrumentima i zbog nereprezentativnosti podataka na osnovi kojih se vrijednosti indeksa za ovu valutu izračunavaju, zaključuje se u današnjoj objavi središnje banke. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater