ZAGREB

Za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja na otvorenom 1,4 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novi natječaj za sufinanciranje postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja koje se drže na otvorenom za 2021. godinu, za što je namijenjeno 1,4 milijuna kuna. 

"Sredstva su bespovratna i namjenska, a usmjerena su za sufinanciranje poboljšanja uvjeta propisane biosigurnosti kako bi se učinkovito smanjio rizik od unošenja i širenja afričke svinjske kuge sprječavanjem kontakata domaćih svinja koje se drže na otvorenom s divljim svinjama te ostalim divljim i domaćim životinjama", ističe Ministarstvo u priopćenju.

Novi je javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja koje se drže na otvorenom za 2021. godinu otvoren do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2021.

Pravo podnošenja prijave imaju pravne i fizičke osobe koje drže svinje na otvorenom, koje su registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja te zadovoljavaju uvjete javnog poziva.

Prijavitelj može ostvariti sufinanciranje do najviše 80 posto traženog iznosa, a maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 kuna.

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju posjednike svinja da se pridržavaju propisa o označavanju, premještanju i prometu životinja, da spriječe kontakt svojih životinja s divljim svinjama te da je zabranjeno pašno držanje svinja i ispuštanje svinja na otvoreni prostor, osim u slučajevima kada se svinje drže u prostoru ograđenom dvostrukom ogradom.

Prijava uginulih domaćih i divljih svinja je obavezna u svrhu testiranja uzoraka organa uginulih domaćih i divljih svinja kako bi se isključila prisutnost bolesti, a važno je osigurati i neškodljivo zbrinjavanje nusproizvoda nastalih tijekom klanja svinja za vlastite potrebe u skladu s posebnim propisima. 

Na farmama i lovištima je nužno osigurati provedbu biosigurnosnih mjera te iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju sve posjednike svinja i lovce da se za sva pitanja obrate u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane odnosno da se obrate svojim veterinarima te da svako uginuće i pojavu znakova bolesti odmah prijave veterinaru.

"Ovim putem još jednom skrećemo pažnju na važnost pretraživanja na ASK svake uginule divlje svinje. Za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje koja rezultira pronalaskom i laboratorijskim pretraživanjem lešine, fizička osoba ima pravo na nagradu u iznosu od 100 kuna. Lokacija lešine divlje svinje može se dojaviti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, lovoovlašteniku na čijem se lovištu lešina nalazi ili na email adresu: veterinarstvo@mps.hr odnosno na broj telefona 099/4392-507 pri kojem je osigurano dežurstvo izvan radnog vremena", zaključuje se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of