ZAGREB

Za poljoprivrednike pogođene koronakrizom dodatnih 200 milijuna kuna pomoći

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da su u javnom savjetovanju dva natječaja iz Programa ruralnog razvoja namijenjena poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzećima (MSP) koji su pogođeni covid-19 krizom, a ukupni iznos potpore raspoloživ kroz ove natječaje je 200 milijuna kuna.

Ministarstvo navodi da su zbog ublažavanja posljedica pandemije covid-19 te zbog daljnjeg pada gospodarskih aktivnosti i poteškoća u poslovanju s kojim se suočavaju poljoprivrednici i mikro, mala i srednja poduzeća u sektoru prerade, u elektronskom savjetovanju nacrti natječaja za provedbu Mjere 21 "Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću covid-19" Programa ruralnog razvoja, a ukupni iznos raspoložive potpore je 200 milijuna kuna.

Na natječaju za poljoprivrednike prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u upisnik poljoprivrednika i/ili evidenciju pčelara i pčelinjaka te registar poreznih obveznika zaključno s 31. prosinca 2019., a imaju evidentirano smanjenje primitaka ili smanjenje prihoda od minimalno 15 posto - najmanje 18,89 tisuća kuna u 2020. u odnosu na 2019. godinu.

Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 52,9 tisuća kuna, ali ne više od stvarnog iznosa smanjenja primitaka ili smanjenja prihoda, kaže se u priopćenju.

Prihvatljivi korisnici na natječaju za MSP-ove su mikro, mala i srednja poduzeća u sektorima maslina i maslinovog ulja, vina, mlijeka, mesa, voća, povrća, aromatičnog, začinskog i ostalog bilja, stočne hrane, gljiva te pakiranja jaja i proizvoda od jaja ili pčelinjih proizvoda upisani u odgovarajuće upisnike te registar poreznih obveznika zaključno s 31. prosinca 2019. godine.

Poduzeća moraju imati evidentirano smanjenje primitaka ili smanjenje prihoda od minimalno 15 posto - najmanje 37,79 tisuća kuna u 2020. u odnosu na 2019. godinu.

Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 377,95 tisuća kuna, ali ne više od stvarnog iznosa smanjenja primitaka ili smanjenja prihoda.

Iz Ministarstva podsjećaju da je na prvim natječajima u sklopu Mjere21 zaprimljeno ukupno 2.937 zahtjeva za potporu, a pravo na potporu su ostvarila 1.486 korisnika u ukupnom iznosu od 128,5 milijuna kuna.

Također napominju kako je u posljednjim danima hrvatskog predsjedanja EU, u lipnju prošle godine, promijenjena uredba o potpori ruralnom razvoju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj omogućila Mjeru 21 kojom se hrvatskim poljoprivrednicima stavilo na raspolaganje ukupno 360 milijuna kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini