ZAGREB

Valamar Riviera u 2020. očekuje 30 posto prihoda iz 2019. i 'normalu' tek od 2022.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najveća turistička kompanija u Hrvatskoj Valamar Riviera u 2020. očekuje oko 30 posto prihoda ostvarenog u 2019. te pozitivnu razinu operativne dobiti, no također procjenjuju da će turistički sektor i 2021. biti pod utjecajem krize te povratak u 'normalu' 2022. i 2023., izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.  

U četvrtak je održana Glavna skupština Valamara, na kojoj su predstavljeni poslovni rezultati iz 2019., kada je Valamar ostvario dvoznamenkasti rast prihoda na 2,22 milijarde kuna te rast operativne dobiti od 11 posto u odnosu na 2018.

Ocjenjujući prošlu godinu rekordnom za poslovanje, dodaju da je ujedno bila i posljednja godina petogodišnjeg razvojnog ciklusa u kojem je Valamar ostvario prosječnu stopu rasta operativne dobiti od 22 posto sa strateškim iskoracima koji će u idućem razdoblju osigurati stvaranje nove vrijednosti za dionike, djelatnike, proizvode i destinacije na održiv i društveno odgovoran način.

Iznose pritom da su u 2019. uložili 955 milijuna kuna u podizanje kvalitete portfelja te da je prošireno partnerstvo s mirovinskim fondovima putem povećanja kapitala u Imperial Rivieri te akvizicije hotela na Hvaru.

Odgođena isplata dividende, očuvana radna mjesta i osigurana likvidnost

"Kako bi se osnažila financijska pozicija grupe, 363 milijuna kuna ostvarene dobiti raspoređeno je u zadržanu dobit te je do daljnjeg odgođena isplata dividende", naglašavaju iz Valamara, dodajući da su aktivno upravljali krizom u 2020. te da su očuvana sva radna mjesta uz pomoć mjera Vlade i podrške socijalnih partnera kroz njihov program "Pauza, Restart".

Taj program planiraju provoditi i dalje kako bi se sačuvala sva radna mjesta do početka iduće turističke sezone, uz pripremu budućih razvojnih projekata, digitalizacije i transformacije poslovanja za novo razdoblje rasta. Prilagodbom poslovanja i uz podršku dioničara, banaka i ostalih investitora osigurana je dovoljna likvidnost za amortizaciju krize u iduće tri godine", navode iz Valamara.

O poslovanju u 2020. iznose i da su kao odgovor na koronakrizu obustavili 125 milijuna kuna ulaganja u projekte čiji je završetak većinom bio planiran za sezonu 2021., pa se tako radovi na Valamar Pinea Collection Resortu u Poreču i ostali projekti ulaganja privremeno zastavljeni na razdoblje od 12 do 24 mjeseci radi neizvjesnosti budućeg poslovanja.

"Hrvatska je kao turistička destinacija pokazala stabilnost i atraktivnost u novonastalim uvjetima te ima priliku realizirati snažniji oporavak turističkog prometa već 2021., iako će poslovanje i dalje biti pod utjecajem krize. U idućem razdoblju važno će biti održati likvidnost, očuvati radna mjesta, prilagoditi poslovanje utjecaju krize te pripremiti projekte za novi rast i razvoj kada se za to steknu uvjeti", zaključuju iz Valamara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini