ZAGREB

Usvojena strategija tranzicije i razvoja Janafa do 2030. godine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda (Janafa) usvojili su Strategiju tranzicije i razvoja kompanije za razdoblje od 2022. do 2030. godine, s vizijom do 2050. godine, kojom se definiraju ključni čimbenici budućnosti te tvrtke na nacionalnoj i široj razini i način na koji će se osigurati njezin dugoročni rast i razvoj.

Kako je priopćeno u petak iz Janafa, prilikom izrade Strategije analizirano je trenutačno stanje kompanije te globalni, europski i regionalni trendovi u energetskoj industriji, kao i strategije naftnih kompanija u okruženju, kako bi se utvrdio potencijal za diverzifikaciju Janafa u niskougljične djelatnosti. 

 Analiza budućeg razvoja energetskog sektora ukazuje na smanjenje korištenja nafte i naftnih derivata te povećano korištenje energije iz obnovljivih izvora, a trendovi u naftnoj industriji i ubrzani razvoj alternativnih energetskih tehnologija podupiru diverzifikaciju poslovanja u obnovljive izvore energije, ističe se. 

 Usvojena Strategija određuje prioritete diverzifikacije i osigurava raznolikost u poslovanju i razvoju Janafa s ciljem osnaživanja kompanije, ulaganja u održivost poslovanja te osiguravanja dugoročne liderske pozicije u tranziciji prema zelenoj i održivoj ekonomiji. 

Implementacijom Strategije, navodi se, osigurat će se daljnja stabilnost poslovanja kroz postojeće djelatnosti, ali i novi prihodi u području obnovljivih izvora energije.

Strategijom su definirane glavne strateške inicijative koje će omogućiti prilagodbu Janafa trenutnim i budućim tržišnim trendovima, a to su ulazak na tržišta obnovljivih izvora energije te ulaganje u nove tehnologije, ostvarivanje viših prihoda, implementacija agilnije i efikasnije organizacije koja će biti prilagođena novom modelu poslovanja, te interni razvoj kadrova i privlačenje stručnjaka s tržišta rada. 

„Janaf je kompanija od strateške važnosti za energetsku neovisnost RH, a osiguravanje dugoročne održivosti i stabilnosti poslovanja Janafa strateški je projekt ove Uprave. 
Zelena tranzicija u tome ima presudnu ulogu i pred nama je zahtjevan zadatak, ali mu pristupamo s velikim entuzijazmom“, ističu iz Uprave te kompanije.

Pozorno prate razvoj događaja vezan uz regulativu EU i strateške smjernice Vlade RH vezane uz ugljične emisije, kao i druge odredbe vezane uz zaštitu okoliša.

"Uvjereni smo da ćemo ostvariti ciljeve koje su EU i RH postavile na tom području i da ćemo osigurati uspješnu transformaciju Janafa u snažnu energetsku kompaniju. Obnovljivi izvori, nove metode skladištenja energije te druge kompatibilne djelatnosti samo su dio budućeg portfelja i naše vizije JANAF-a za budućnost", zaključuje se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater