MILANO

Unicredit u 2019. s nižom neto dobitI nakon slabog četvrtog kvartala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Talijanski bankarski div Unicredit u četvrtak je objavio da je 2019. godinu zaključio sa slabijom neto dobiti nakon gubitka u četvrtom tromjesečju uslijed jednokratnih troškova i otpisa.

Unicreditovi ukupni prihodi u četvrtom su tromjesečju dosegnuli 4,9 milijardi eura i bili su za 3,4 posto veći u odnosu na godinu ranije, zahvaljujući višim prihodima od naknada i provizija i dobiti od trgovanja koji su nadoknadili pad neto kamatnih prihoda.

Neto prihodi od naknada i provizija pritom su porasli 5,1 posto, na 1,63 milijarde eura. Dobit od trgovanja iznosila je 464 milijuna eura i više je nego udvostručena u odnosu na kraj 2018.

Neto kamatni prihodi smanjeni su za 7,3 posto, na 2,52 milijarde eura, pokazalo je poslovno izvješće vlasnice Zagrebačke banke. 

UniCredit je četvrti kvartal zaključio s neto gubitkom od 835 milijuna eura zbog ukupno 2,3 milijarde eura, nakon odbitka poreza, jednokratnih troškova i otpisa. 

U razdoblju od listopada do prosinca talijanski bankarski div bilježio je 1,2 milijarde eura jednokratnih troškova vezano za povlačenje iz zajedničkog ulaganja u Turskoj smanjenjem udjela u lokalnoj banci Yapi Kredi, i ostalih jednokratnih izdataka i otpisa softvera i druge nematerijalne imovine, pojašnjavaju u Reutersu.

Otpisali su i milijardu eura zajmova, na 8,6 milijardi eura na kraju 2019. Time su ubrzali provedbu strateškog plana koji je zacrtao smanjenje loših zajmova ispod devet milijardi eura do kraja 2019. Do kraja 2020. trebali bi biti svedeni ispod razine od pet milijardi eura.

U cijeloj 2019. godini banka je ostvarila neto dobit od 3,4 milijarde eura, što je za 17,9 posto manje u usporedbi s godinom ranije, pokazalo je poslovno izvješće.

Ukupni prihodi u prošloj su godini iznosili 18,84 milijardi eura i bili su gotovo na razini 2018. godine. Neto kamatni prihodi pritom su pali 3,5 posto, na 10,2 milijarde eura. Neto prihodi od naknada i provizija bili su gotovo nepromijenjeni u odnosu na 2018. i iznosili su 6,3 milijarde eura. Dobit od trgovanja uvećana je 20,2 posto, na 1,54 milijarde eura.

U Unicreditu su potvrdili prognoze za 2020., prema kojima očekuju prihode od 18,2 milijarde eura, troškove od najviše 10,2 milijarde eura i neto dobit prilagođenu za jednokratne troškove od 4,3 milijarde eura.

U poslovnom izvješću napominju i da se isplata predložene dividende od 63 eurocenta po dionici očekuje u travnju 2020.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini