ZAGREB

U Rusiju "odletio" Adriadieselov 84 tone težak motor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Jednim od najvećih svjetskih zrakoplova Antonov 124-100, u nedjelju je iz Zagreba otpremljen 84 tone težak dizelski motor proizveden i remontiran u karlovačkom Adriadieselu te će biti vraćen u nuklearnu elektranu Smolensk.

Istim tipom zrakoplova motor je u kolovozu dopremljen u Hrvatsku.

Adriadiesel je proizvođač tog tipa motora, koji služe za proizvodnju struje u slučaju havarije i nestanka struje u nuklearkama. Riječ je o četverotaktnim, srednjekretnim dizelskim V motorima s rotirajućim klipovima snage 6.600 kW na 600 okretaja u minuti.

Takvi generatorski motori bili su posljednji koji su se ugasili nakon eksplozije reaktora u Černobilu 1984. godine. Uključili su se i radili nekoliko dana, a onda stali zbog nestanka goriva.

Adriadiesel je od 2011. isporučio sedam moderniziranih motora u Rusiju pod imenom ADRIA 40., te servisirao 13 motora i ima ugovoren remont za još jedan, a traju pregovori o još remonta i izradi novih motora. Trenutno ima ugovorenih poslova u vrijednosti od 60 milijuna dolara za izgradnju šest novih motora.

Član uprave Adriadiesela Tomislav Varga u izjavi za Hinu rekao je da ta tvrtka sa 150 zaposlenih remontira i servisira havarijske motore, s tim da sama proizvodi dijelove za motore ADRIA 40“, a ranije modele je počela proizvoditi sedamdesetih godina unutar Jugoturbine, te ih je sada 50 uglavnom u Rusiji, Ukrajini, Češkoj i Slovačkoj.

U Adriadieselu je osim nuklearnog zastupljen i Marin program, proizvodnja setova pomoćnih brodskih motora, također za proizvodnju struje, te se i za njih u Karlovcu proizvode rezervni dijelovi, a po bivšoj Jugoturbina-Sultzer licenci i za MAN motore. Za brodove se proizvode i ekološka postrojenja, za preradu odnosno tretman balastnih voda, kao i za preradu ispušnih plinova na brodskim dimnjacima. Ugovori su već sklopljeni s nekim američkim tvrtkama kojima su vlasnici japanske tvrtke Mitsubishi i Fuji.

Adriadiesel razvija i dizelske generator setove za nova tržišta i to za podatkovne centre, bolnice, vrtiće i hotele, a namjera je obuhvatiti i vojne i vladine centre. Prvi je takav sustav već isporučen, u hotel u Brelima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum