ZAGREB

U javnoj raspravi dva natječaja za izvanredne potpore poljoprivrednicima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je u javnu raspravu uputilo dva nacrta natječaja za izvanrednu privremenu potporu poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzećima (MPS) pogođenima pandemijom, kroz koji im se nudi ukupni iznos potpore u visini od 360 milijuna kuna.

 Radi ublažavanja posljedica pandemije Covid-19 i rješavanja problema s likvidnošću s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede poslalo je u javnu raspravu dva nacrta natječaja za provedbu mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju. Javna rasprava traje do 25. listopada.

 U prvom slučaju riječ je o natječaju za poljoprivrednike gdje su prihvatljivi korisnici fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i/ili Evidenciju pčelara i pčelinjaka zaključno s 1. siječnja 2019. godine.

Korisnici moraju biti upisani i u Registar poreznih obveznika zaključno s 1. siječnja2019. godine te moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15 posto, odnosno od najmanje 18.598,75 kuna u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini.

Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 52.076,50 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva, navodi se u priopćenju.

 Drugi je natječaj za MSP-ove, a prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća registrirana za djelatnost prerade, stavljanje na tržište i razvoj poljoprivrednih proizvoda kao što su masline, grožđe, mlijeko, meso, voće, povrće, ljekovito bilje te pakiranje jaja i proizvoda od jaja ili pčelinjih proizvoda.

 Korisnici moraju biti registrirani u odgovarajućim upisnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva zaključno s 1. siječnja 2019., napominje se u priopćenju. I ovdje je uvjet da poduzeća moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15 posto, odnosno od najmanje 37.197,50 kuna u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani. 

Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 371.975,00 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva, navodi se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum