MOSTAR

U BiH poskupljuje struja gospodarstvu, ne i kućanstvima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijena električne energije za gospodarstvo u BiH će porasti, dok će kućanstvima ostati ista, potvrdila je u četvrtak Regulacijska agencija za električnu energiju nakon što je najveća elektroprivreda sa sjedištem u Sarajevu zatražila poskupljenje od čak 120 posto.

 "Ovo najavljeno povećanje ne odnosi se na kućanstva, nego na kupce koji su priključeni na srednjem i visokom naponu te javnu rasvjetu", izjavila je u četvrtak predsjednica Regulacijske agencije za električnu energiju Federacije BiH (FERK) Sanela Pokrajčić.

Nakon sjednice održane u četvrtak u Mostaru, pojasnila je da regulator još formalno nije dobio zahtjev za poskupljenje. 

Po njezinim riječima, tržište električne energije u BiH je od 2015. potpuno otvoreno, zbog čega svi potrošači mogu kupovati električnu energiju na tržištu od opskrbljivača kojeg sami izaberu. No, kućanstva i mali kupci uz to imaju pravo da od postojećih elektroprivreda nabavljaju električnu energiju po unaprijed utvrđenim cijenama, na koje suglasnost daje regulator.

Početkom listopada Elektroprivreda BiH sa sjedištem u Sarajevu najavila je kako će zatražiti poskupljenje električne energije između 70 i 120 posto zbog problema u kojima se nalaze rudnici koji djeluju u njezinu sastavu.

Porezni dug rudnika u Federaciji BiH iznosi više od pola milijarde maraka odnosno 262,53 milijuna eura, dok su ukupna dugovanja iznad 400 milijuna eura. Procjene govore da je u sedam rudnika koji djeluju u sklopu koncerna Elektroprivrede BiH prekobrojno 2200 radnika.

Dodatne razloge za brigu ova elektroprivreda imat će s približavanju BiH članstvu u EU zbog uvođenje plaćanja posebne naknade za zaštitu okoliša, tzv. certifikata CO2. Procjenjuje se da bi to cijenu električne energije EP BiH, koja je najviše proizvodi iz termoelektrana, povećalo za dodatnih 35 eura po megawatsatu. Istodobno, druga elektroprivreda sa sjedištem u Mostaru svu energiju proizvodi koristeći snagu vode i vjetra. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater