TOKIO

Toyota i u 2021. prva u svijetu po broju prodanih automobila

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvoznamenkasti rast prodaje u 2021. godini zacementirao je vodeću poziciju japanske Toyote na ljestvici autokompanija s najviše prodanih automobila, ispred njemačkog Volkswagena, pokazali su u petak objavljeni podaci.

Toyota je priopćila da je prošle godine prodala 10,4 milijuna vozila, uključujući i ona povezanih kompanija Daihatsu Motors i Hino Motors, za 10,1 posto više nego u 2020.

Volkswagen je pak isporučio 8,9 milijuna vozila, najmanje u zadnjih 10 godina i za pet posto manje nego u 2020.

Proizvođači automobila bili su prisiljeni smanjiti proizvodnju u 2021. zbog nestašice poluvodiča koja je izazvala poremećaje u nabavnim lancima i potaknula žestoko natjecanje za ključnu komponentu i među proizvođačima potrošačke elektronike.

Toyota Motor uspješnije se nosila s pandemijom od većine drugih proizvođača automobila jer su posljedice na njezinom matičnom tržištu i u pojedinim dijelovima Azije bile blaže nego u Europi.

Kompanija će kompletno poslovno izvješće za treće poslovno tromjesečje objaviti 9.veljače, a već je upozorila da zbog poremećaja povezanih s covidom-19 vjerojatno neće uspjeti proizvesti ciljanih devet milijuna vozila u poslovnoj godini koja završava 31. ožujka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini