MOSKVA

Smanjene rezervacije poduprle veću dobit ruske banke VTB u trećem kvartalu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruska banka VTB izvijestila je o skoku neto dobiti u trećem kvartalu, uz osjetno manje rezervacije za nenaplative kredite i blagi rast prihoda od naknada i provizija.

U razdoblju od srpnja do rujna neto dobit VTB-a poskočila je 42 posto u odnosu na revidirani iznos u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosila je 51,2 milijarde rubalja (804,3 milijuna dolara). Prema aktualnom izvješću neto dobit u trećem prošlogodišnjem tromjesečju iznosila je 36 milijardi rubalja, što je 5,2 milijarde rubalja manje no što su izvijestili prošle godine.

Operativni prihodi prije rezervacija porasli su pet posto, na 155,2 milijarde rubalja.

Neto prihodi od kamata zadržali su se na razini prošlogodišnjeg trećeg tromjesečja kada su iznosili 110,2 milijarde rubalja.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 1,4 posto, na 22,1 milijardu rubalja.

Rezervacije za nenaplative kredite smanjene su 15,2 posto, na 32,4 milijarde rubalja.

Udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju iznosio je na kraju rujna 5,5 posto i manji je za 0,2 postotna boda nego na kraju lipnja.

„Troškovi rizika i rezervacije smanjeni su ponajprije zahvaljujući stabilnoj kvaliteti kredita u svim segmentima poslovanja”, tumače u VTB-u.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci bančina neto dobit smanjena je 4,0 posto, na 128,0 milijardi rubalja.

Operativni prihodi prije rezervacija bili su gotovo nepromijenjeni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 425 milijardi rubalja.

Uprava ističe da je skok neto dobiti u trećem tromjesečju u najvećoj mjeri neutralizirao 21-postotni pad neto dobiti u prvoj polovini godine.

„Nastavak tog trenda u četvrtom kvartalu omogućit će banci da ostvari zacrtani cilj u stavci neto dobiti i poveća je u 2019.", ističu iz uprave.

VTB je za ovu godinu zacrtao neto dobit od 200 milijardi rubalja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini