RIM

Talijanski BDP mogao bi pasti do 13 posto - guverner

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Talijansko gospodarstvo ove bi se godine zbog koronakrize moglo smanjiti do 13 posto, rekao je u petak guverner talijanske središnje banke.

"Prema osnovnom scenariju, pad gospodarstva ove bi godine iznosio devet posto”, rekao je guverner Ignazio Visco.

"Drugi scenarij, koji se temelj na pesimističnijim, iako ne na ekstremnim pretpostavkama, predviđa pad BDP-a u ovoj godini za 13 posto i znatno sporiji oporavak u 2021. godini", upozorio je.

Njegovo upozorenje vremenski se poklopilo s Istatovom izmjenom procjene rasta u prvom tromjesečju.

Talijanski BDP pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 5,3 posto na kvartalnoj razini, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda. Prva procjena pokazivala je pad od 4,7 posto.

Pola talijanske recesije posljedica je mjera karantene a druga polovina pada svjetske trgovine i oštrog pada turizma, rekao je guverner.

Po njegovim procjenama, talijanski manjak u proračunu skočit će ove godine na 10,4 posto BDP-a, s prošlogodišnjih 1,6 posto. Javni dug iskazan udjelom u BDP-u porast će za 21 postotni bod, na 156 posto BDP-a.

"Jedno je sigurno: nakon pandemije razina javnog i duga privatnog sektora bit će puno veća a nejednakost izraženija, i to ne samo na području ekonomije", poručio je guverner talijanske središnje banke.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater