RIM

Talijanska vlada odobrila još jedan zajam Alitaliji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Talijanska vlada odobrila je posrnulom avioprijevozniku Alitaliji još jedan zajam, od 400 milijuna eura, kako bi nastavio s restrukturiranjem i pronašao kupca.

Vlada je u svibnju 2017. u Alitaliju uvela izvanrednu upravu, dodijelivši joj ukupno 900 milijuna eura državnih zajmova koji su u međuvremenu potrošeni.

Novi zajam trebao bi upravi dati prostora da nastavi s restrukturiranjem i pronađe kupca, poručili su u ponedjeljak iz vlade.

Računajući i kamate na prethodne kredite, država je u Alitaliju u protekle dvije i pol godine upumpala najmanje 1,5 milijardi eura, izračunao je stručnjak za prometnu politiku Andrea Giuricin.

Rim je u više navrata određivao rokove potencijalnim kupcima za podastiranje ponude za prijevoznika, bez rezultata. Posljednji je rok istekao 21. studenog.

Za posrnulu je zrakoplovnu tvrtku do studenog zainteresiran bio i konzorcij na čelu s državnim željezničkim poduzećem Ferrovie dello Stato (FS) da bi se potom raspao, nakon povlačenja Atlantije, grupe za upravljanje zračnim lukama i autocestama u vlasništvu obitelji Benetton.

O preuzimanju Alitalije pregovarao je i njemački prijevoznik Lufthansa. Na koncu su ulaganje uvjetovali temeljitim preustrojem i ukidanjem radnih mjesta.

Zrakoplovna tvrtka posljednji je puta poslovala s dobiti 2002. godine. U prvoj polovini 2019. kompanija je zabilježila gubitak prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije od 164 milijuna eura, veći za 32,3 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U upravi su veći gubitak pripisali višim cijenama goriva.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum