NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Tehnološki sektor povukao Wall Street u minus

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su u utorak indeksi pali, pri čemu tehnološki Nasdaq za više od jedan posto, jer je razočaravajuća prognoza Microna izazvala prodaje dionica proizvođača čipova, a investitiori su na opezu i uoči objave ključnog podatka o srpanjskoj inflaciji u SAD-u.

Dow Jones indeks spustio se u utorak 58,13 bodova ili 0,18 posto, na 32.774 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,42 posto, na 4.122 boda, a Nasdaq 1,19 posto, na 12.493 boda.

Visoka godišnja stopa inflacije, nakon prošlotjedne objave iznenađujuće snažnog izvješća o zaposlenosti, vjerojatno će u kratkom roku spriječiti Fed da uspori ciklus podizanja kamatnih stopa i tako zaustaviti klizanje cijena dionica.

Tržišni sudionici smatraju da su šanse visokih 68,5 posto da Fed u rujnu podigne po treći put kamatne stope za 0,75 postotnih bodova. Uz očekivanu visoku inflaciju i napregnuto tržište rada, zabrinutost su intenzivirali i najnoviji podaci o snažnom rastu troškova rada u drugom tromjesečju, što sugerira da će pritisak na rast plaća i nadalje poticati inflaciju.

Jedinični troškovi rada, odnosno cijena rada po jedinici proizvodnje, porasli su u drugom tromjesečju za 10,8 posto, nakon 12,7 posto rasta u prvom tromjesečju, podaci su američkog ministarstva rada.

Aktualna inflacija uzrokovana je prvenstveno nedostatnom ponudom, stoga tradicionalni alat središnje banke za njezino suzbijanje podizanjem kamatnih stopa kako bi se ograničila potražnja neće biti tako učinkovit kao u prijašnjim ciklusima, smatra Jean Boivin, čelnik BlackRoch Investment Institutea.

Najviše su na udaru prodaja bile tehnološke dionice, pritom ponajviše proizvođača čipova. Okidač za njihovu prodaju bila je prognoza proizvođača memorijskih čipova Micron Technologiesa da će bilježiiti pad prihoda u tekućem tromjesečju te negativni tijek likvidnosti u idućem tromjesečju jer slabi potražnja za računalnim i čipovima za mobitele.

Cijena dionice Microna pala je 3,7 posto, a kako je upozorenje Microna uslijedilo samo dan nakon što je Nvidia Corp upozorio na slabljenje gaming industrije, to je spustilo indeks dionica proizvođača čipova za 4,57 posto, što je najveći jednodnevni pad tog indeksa od sredine lipnja, pri čemu su sve sastanice tog indeksa zabilježile pad cijene.

S&P 500 indeks od početka godine sada je u minusu 13,5 posto, uslijed snažne inflacije, zaoštravanja monetarne politike i geopolitičkih napetosti.

Na europskim burzama u utorak je većina najvažnijih indeksa također pala, dok se čekaju podaci o inflaciji u navjećem svjetskom gospodarstvu. Pritom je paneuopski Stoxx 600 oslabio 0,6 posto, a najviše je također pao tehnološki sektor, za 3,2 posto.

Istodobno, frankfurtski DAX spustio se za 1,12 posto, na 13.534 boda, a pariški CAC za 0,53 posto, na 6.490 bodova, dok je londonski Ftse ojačao blagih 0,08 posto, na 7.488 bodova.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum