LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA Splasnuo val panike na tržištima valuta zbog iranskog napada na američke baze, ulagači ne očekuju rat

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Švicarski franak i japanski jen stablizirali su se u srijedu na međunarodnim tržištima valuta nakon vala paničnih kupovina koji su pokrenuli iranski raketni napadi na američke vojne baze u Iraku budući da su ulagači zaključili da Bliskom istoku ipak ne prijeti sukob širih razmjera.

Tečaj jena prema dolaru bio je tako tokom prijepodneva gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosio je 108,41 jena za dolar. Prethodno je japanska valuta nakratko poskočila 0,8 posto prema dolaru, na 107,65 jena za dolar.

Švicarski franak također je bio nepromijenjen prema zelenoj novčanici kojom se trgovalo po 97,07 centima. Prethodno je ojačao prema dolaru oko 0,4 posto.

Švicarska je valuta bila nepromijenjena i prema euru.

Ulagači u kriznim vremenima pojačano kupuju jen, franak i zlato budući da ih smatraju sigurnim ulaganjima. Tako je cijena zlata za trenutne isporuke nešto prije podneva bila u plusu 0,7 posto i iznosila je 1.584,60 dolara po unci. Tijekom jutra poskočila je oko dva posto, premašivši 1.600 dolara po unci.

Na američkim je tržištima cijena unce zlata u terminskim ugovorima porasla 0,7 posto, na 1.585,05 dolara.

Tržišta je zahvatila panika nakon iranskih raketnih napada na američke vojne baze u Iraku u noći s utorka na srijedu. Teheran je objavio da je ispalio 15 projektila na američke ciljeve u Iraku kako bi odgovorio na američki napad dronom krajem prošlog tjedna, u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

Trgovce su ipak smirile iranske i američke objave na Twitteru nakon napada, koje su ih navele na zaključak da ni Iran ni SAD ne žele daljnju eskalaciju sukoba.

Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif poručio je preko Twittera da je napad bio "razmjeran". "Ne želimo eskalaciju ni rat", naglasio je iranski dužnosnik.

Američki predsjednik Donald Trump napisao je da procjena štete glasi "držimo se!, kazavši "sve je u redu". Najavio je i novo priopćenje tokom dana.

Iračka je vojska objavila da nemaju žrtava.

"Vijest da je iran ispalio rakete na dvije baze u Iraku u kojima su smješteni američki vojnici potaknula je u prvom trenu rasprodaju rizične imovine", tumači Adam Cole iz RBC Capital Marketsa, aludirajući na skok jena prema dolaru i nagli rast cijena nafte.

"U međuvremenu je ipak prevladalo mišljenje da Iran neće ići dalje od toga u osveti pa su se cijene te imovine vratile na početne pozicije i valute članica G10 ponovo su blizu one razine na kojoj su bile u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja", dodaje Cole.

Tečaj eura prema dolaru također je bio gotovo nepromijenjen i kreće se oko 1,1152 dolara za euro.

"Da na tržištu uistinu strahuju da je na pomolu smak svijeta, dolar bi potonuo prema jenu a to se očito ne događa", tumači Stuart Oakley iz singapurske Nomure.

Ulagači će sada pomno pratiti eventualni američki odgovor na iranski napad, dodaje Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater