LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA Jen oslabio, pozornost preusmjerena s Bliskog istoka na trgovinske pregovore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Jen je u četvrtak oslabio na međunarodnim tržištima valuta budući da su ulagači zaključili da SAD i Iran ne žele eskalaciju vojnog sukoba, pa se pozornost preusmjerila na najave potpisivanja američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Jen je prema dolaru oslabio 0,3 posto, na 109,49 jena za dolar.

Tečaj dolara prema euru bio je pak gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, zadržavši se na 1,1110 dolara za euro.

Američko ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija u Iraku krajem prošlog tjedna potaknulo je valu kupnje imovine koju ulagači smatraju sigurnim ulaganjem, poput jena, švicarskog franka, ali i dolara. Razlog su bila strahovanja od eskalacije vojnog sukoba između SAD-a i Irana na Bliskom istoku.

Iran je u noći s utorka na srijedu odgovorio raketnim napadima na američke oružane snage u Iraku a američki predsjednik Donald Trump najavio je ekonomske sankcije Teheranu ali ne i primjenu oružane sile.

Tržišta su protumačila te poteze kao znak da ni Teheran ni Washington ne žele daljnju eskalaciju oružanog sukoba pa su se cijene zlata, nafte i valuta-utočišta stabilizirale nakon snažnog uzleta jučer ujutro.

"Tržišta odbacuju bojazni od veće eskalacije američko-iranskog sukoba", konstatira Kit Juckes iz francuske banke Societe Generale. "Najveći je gubitnik na deviznim tržištima japanski jen", dodaje Juckes.

Očekuje se da će se pozornost sada ponovo preusmjeriti na svjetsko gospodarstvo i američko-kineske trgovinske pregovore. Washington i Peking trebali bi idućeg tjedna potpisati trgovinski sporazum, što potiče apetit ulagača za rizičnom imovinom.

Procjenjuje se da će sporazum otkloniti neizvjesnost koja trenutno najviše pogađa svjetsko gospodarstvo i time potaknuti snažniji rast.

Među ostalim je valutama kineski juan danas na inozemnim tržištima dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u pet mjeseci, od 6,9175 juana za dolar, poduprt stabilnom inflacijom u Kini.

Pozornost je privukao podatak da su proizvođačke cijene u Kini u prosincu pale nešto slabije nego u prethodnom mjesecu, što po tumačenju tržišta ostavlja dovoljno prostora Pekingu da nastavi s poticajnim mjerama monetarne politike kako bi podupro posustali gospodarski rast.

Neki su se ulagači pribojavali da bi kineska središnja banka zbog snažnog rasta potrošačkih cijena mogla biti suzdržanija u poticajnim mjerama.

"Trgovinski sporazum i slabljenje inflacije... trebali bi u kombinaciji s dosadašnjim i aktualnim poticajnim mjerama središnje banke pomoći kineskom gospodarstvu u idućim mjesecima", drži Sebastien Galy iz Nordee.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater