NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu S&P porastao, Dow Jones pao

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks pao, dok je S&P 500 porastao zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima i vijestima o mogućem cjepivu protiv koronavirusa.

Dow Jones oslabio je 77 bodova ili 0,30 posto, na 25.734 boda, dok je S&P 500 porastao 0,50 posto, na 3.115 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 10.104 boda.

Pad Dow Jonesa ponajviše je posljedica pada cijene dionice Boeinga drugi dan zaredom, nakon što je u ponedjeljak porasla oko 14 posto.

S druge strane, podršku tom indeksu pružio je rast cijene dionice Pfizera za više od 3 posto, nakon što je taj farmaceutski div objavio da njegovo cjepivo protiv koronavirusa, koje razvija u suradnji s njemačkom kompanijom BioNtech, daje obećavajuće rezultate.

Zahvaljujući toj vijesti, podaci o daljnjem snažnom rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u pali su u drugi plan.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo podaci o proizvodnim aktivnostima u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Institut za upravljanje nabavom (ISM) izvijestio je da je njegov indeks tvorničke aktivnosti u lipnju skočio sa 43 na 52,6 bodova, što ukazuje na rast aktivnosti nakon tri mjeseca oštrog pada.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je, pak, da je u privatnom sektoru SAD-a u lipnju broj zaposlenih povećan za 2,37 milijuna.

To je, doduše, slabiji podatak nego što se očekivalo, ali budi nadu da je najgore razdoblje koronakrize na tržištu rada prošlo.

Pozitivno je na raspoloženje utjecala i objava zapisnika s lipanjske sjednice američke središnje banke, koji je pokazao da su čelnici Feda spremni koristiti sve što im je na raspolaganju kako bi potaknuli izlazak gospodarstva iz recesije.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

A na europskim se burzama jučer trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 posto, na 6.157 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 12.260 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 4.926 bodova.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini