LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Kineski juan pogođen vijestima o širenju korona virusa u Kini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Kineski juan u utorak je osjetno oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog vijesti o širenju korona virusa u Kini koja je uzdrmala svjetska tržišta i povećala zazor investitora od rizika. 

Juan je bio najveći gubitnik valutnih tržišta, budući mu je cijena u jednom trenutku na inozemnim tržištima pala gotovo 0,7 posto, na 6,9126 juana za dolar. Time se spustila s najviših razina u šest mjeseci koje je nakratko dosegnula u ponedjeljak. Na domaćem je tržištu pala pak na najniže razine u tjedan dana, od 6,9094 juana za dolar.

U fokusu tržišta su vijesti iz Kine koja je izvijestila o četvrtom slučaju smrti povezanom s novim korona virusom. Sve to vremenski se podudara s početkom Kineske nove godine kada se obično stotine milijuna Kineza spremaju na putovanja.

"Zazor od rizika je sveprisutan i bilježimo jačanje tečaja japanske i švicarske valute", rekao je Kit Juckes, analitičar u banci Societe Generale.

Pritisci na slabljenje u takvom su ozračju zahvatili i valute širom Azije, povezane s Kinom putem trgovine ili turizma, poput australskog dolara koji je prema američkom oslabio 0,4 posto, na najniže razine u više od mjesec dana.

Pridružili su mu se i novozelandski dolar, s padom cijene prema američkom za oko trećinu postotka, te korejski won kojem je cijena prema američkom dolaru pala za 0,8 posto.

Nasuprot njima, jenu je cijena porasla za 0,2 posto, na 109,97 jena za dolar, jer su investitori povećali kupnje valuta-utočišta, poput jena i franka, i drugih sigurnijih kategorija imovine, poput američkih državnih obveznica. I švicarski franak blago je ojačao u takvim okolnostima prema dolaru.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, ostao je više-manje nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 97,602 boda, blizu najviših razina u mjesec dana.

Euro i funta oslabili su pak prema dolaru pred najnovije gospodarske pokazatelje koje investitori očekuju tijekom dana radi novih smjernica.

Eurom se trgovalo po 1,10875 dolara, što znači da mu se cijena kreće unutar uskog raspona pred sjednicu Europske središnje banke (ECB) na kojoj se očekuje pokretanje sveobuhvatnog razmatranja strategije središnje banke. Razmjeri te revizije bit će u glavnom fokusu investitora zbog dalekosežnih posljedica koje će imati po monetarnu politiku u eurozoni.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum