LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europski ulagači oprezni na kraju tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno jer na tržištima i dalje vlada nesigurnost zbog skorašnjeg povećanja kamata u SAD-u, pa su burzovni indeksi izgubili dio jučerašnjih dobitaka.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,30 posto, na 7.533 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,80 posto, na 15.400 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 6.973 boda.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,4 posto, nakon što je jučer potonuo više od 2 posto i skliznuo na najnižu razinu u gotovo 15 mjeseci.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 1,9 i 2,2 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, oko 1 posto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon što su jučer oštro pale.

Podršku tržištu pružaju i američki terminski indeksi, koji su trenutno u plusu, zahvaljujući skoku cijene dionice Applea za 5 posto, nakon što je taj tehnološki div izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Ipak, ulagači su oprezni jer na tržištima vlada nesigurnost zbog prilagodbe cijena dionica budućem okruženju u kojemu bi američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekivalo.

Nakon poruka čelnika Feda u srijedu, očekuje se da će središnja banka ključne kamate povećati u ožujku, po prvi put od prosinca 2018. godine.

U istom bi mjesecu središnja banka mogla okončati program kupnje obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilance.

To su agresivniji planovi Feda nego što se na tržištu očekivalo.

Analitičari su dosad procjenjivali da će Fed u ovoj godini povećati kamate u tri do četiri navrata, a sada mnogi smatraju da postoji mogućnost povećanja u pet navrata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina i da i dalje postoje 'čepovi' u nabavnim lancima, koji podržavaju rast cijena roba.

Zbog toga su jučer burzovni indeksi na Wall Streetu znatno oscilirali, pa su čas bili u pozitivnom, čas u negativnom području.

„Ovo je šizofrenično tržište. Ima ulagača koji smatraju da je sve negativno već ugrađeno u tržište, a s druge su strane oni koji smatraju da najgore tek dolazi. Ovo je razdoblje velike nesigurnosti”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater