LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze rastu treći dan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim su burzama u četvrtak ujutro indeksi porasli treći dan zaredom, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača da će Europska središnja banka (ECB) najaviti nastavak poticajne politike.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,10 posto, na 7.006 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,80 posto, na 15.546 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 6.495 bodova.

Podršku tržištima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza europskih kompanija, među ostalim, švicarske inženjerske kompanije ABB.

U fokusu ulagača bit će danas sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), nakon koje će predsjednica Christine Lagarde održati konferenciju za medije.

Ulagači se nadaju da će ECB najaviti produljenje poticajnih programa.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1 posto.

Na Tokijskoj se burzi, pak, zbog praznika nije radilo.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom, čime su nadoknadili gubitke od prethodnih dana. Tako su sada Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks od rekordnih razina udaljeni samo oko 1 posto.

Podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija i nada ulagača da širenje delta varijante koronavirusa neće usporiti oporavak svjetskog gospodarstva.

Krajem prošlog i početkom ovog tjedna cijene su dionica znatno pale jer su ulagače zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih delta sojem, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

No, posljednjih su dana ta strahovanja splasnula.

„Tržište se kreće na temelju odličnih kvartalnih rezultata kompanija i oporavka gospodarstva, s jedne strane, i zabrinutosti hoće li širenje delta soja usporiti oporavak, s druge strane. Prevladava mišljenje da su rezultati kompanija snažni, a procjene daljnjeg poslovanja pozitivne. Uz to, vjeruje se da se delta soj može savladati”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum