LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze porasle, obujam skroman

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, no obujam trgovanja je skroman jer se zbog praznika ne radi na američkim i britanskim tržištima.

 Frankfurtski DAX indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 0,85 posto, na 11.169 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 4.477 bodova.

 U fokusu ulagača je postupno otvaranje gospodarstava, nakon paralize uslijed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa, pa bi se uskoro ekonomske aktivnosti mogle normalizirati.

 Tim više što bi vlasti mogle uvesti dodatne poticajne gospodarske mjere.  

 No, na tržištima ne vlada euforija jer bi mogao izbiti drugi val širenja virusa i jer bi oporavak gospodarstva mogao biti sporiji nego što ulagači priželjkuju.

 Ulagači su oprezni i zbog napetosti između SAD-a i Kine jer Washington poručuje da će oštro reagirati ako Kina nametne Hong Kongu zakon o nacionalnoj sigurnosti.

 Kina je, naime, prošloga tjedna najavila novi zakon o nacionalnoj sigurnosti, kojim bi se Hong Kongu zabranilo otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.

 To je izazvalo nove prodemokratske prosvjede u Hong Kongu, pa su cijene dionica na tamošnjoj burzi jutros pale daljnjih 1 posto, nakon što su u petak potonule više od 5 posto.

 No, na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

 Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,7 posto, na 20.741 bod.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini