LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze pale nakon dva dana rasta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale, nakon dva dana rasta, jer su ulagači oprezni dok čekaju prve naznake gospodarskih šteta od 'koronakrize'.

 STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 1,5 posto, nakon što je u prethodna dva dana snažno porastao.

 Pritom je londonski FTSE indeks pao 2,70 posto, na 5.536 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,90 posto, na 9.682 boda, a pariški CAC 2,10 posto, na 4.340 bodova.

 Nakon dva dana rasta, zahvaljujući nizu fiskalnih i monetarnih poticajnih mjera u najvećim gospodarstvima svijeta, europske su burze jutros pale.

 Unatoč velikim poticajima, sasvim je jasno da će najveća svjetska gospodarstva uroniti u recesiju jer su mnoge zemlje u ratu protiv koronavirusa uvele karantene i tako paralizirale dijelove gospodarstva.

 Podaci o tome koliko će širenje koronavirusa u svijetu nanijeti štete gospodarstvima tek slijede.

 Jutros je objavljeno da je singapurski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pao 2,2 posto na godišnjoj razini, što je najveći pad u posljednjih desetak godina.

 Zbog toga su singapurska vlasti smanjile procjene, pa u ovoj godini očekuju pad gospodarstva između 1 i 4 posto, dok su još nedavno očekivale rast.

 Grčko ministarstvo financija objavilo je da bi gospodarstvo ove godine mogle pasti između 1 i 3 posto.

 Nizozemsko će gospodarstvo, također, uroniti u recesiju, po prvi put od 2013. godine, procjenjuju tamošnji analitičari.  

 Europski čelnici razgovarat će danas na virtualnoj sjednici o njihovom odgovoru na 'koronakrizu', nakon kritika da Unija nije koordinirano odgovorila na krizu.  

 Danas će biti objavljeni i podaci o tjednom broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u. Analitičari su sigurni samo da se može očekivati rast broja nezaposlenih. A na anketno pitanje Reutersa za koliko, odgovaraju u vrlo širokom rasponu – od 250 tisuća do čak 4 milijuna.

 S obzirom na posljednje makroekonomske podatke i na to da sada gotovo trećina Amerikanaca živi u izolaciji, mnogi analitičari kažu da je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju i da je samo pitanje koliko će duboka i duga biti.

 A na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,7 posto, ojačavši treći dan zaredom.

 Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 4,5 posto, na 18.664 boda.


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum