LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze nadoknađuju jučerašnje gubitke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, no trguje se oprezno jer se ulagači plaše jačanja inflacije.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer pao 0,4 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,70 posto, na 6.657 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 13.955 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.794 boda.

Najviše su jutros porasle cijene dionica na burzi u Londonu jer su ulagače ohrabrile vijesti o planu ukidanja restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa.

Mjere će se ukidati postupno, a sve bi trebale biti uklonjene do 21. lipnja, poručila je britanska vlada.

Na dobitku su jutros cijene dionica u rudarskom i industrijskom sektoru, zahvaljujući rastu cijena sirovina jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava, a time i potražnje za sirovinama.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija jer se ulagači plaše mogućeg jačanja inflacije.

Analitičari, naime, upozoravaju da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo američki Fed da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

Prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli su jučer 1,37 posto. Od početka mjeseca porasli su za 26 baznih bodova, pa su na putu najvećeg mjesečnog skoka u tri godine.

„Realne kamatne stope u SAD-u sada su u pozitivnom području, što izaziva zabrinutosti u vezi mogućih posljedica po tržišta dionica. Više kamatne stope navode ulagače da razmotre oportunitentni trošak investicija. Dionice kompanija koje su znatno zadužene ili dionice koje ne donose prihod ulagačima mogle bi biti posebno ranjive”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

S obzirom na strahovanja od inflacije, u fokusu ulagača ovoga će tjedna biti izvješće predsjednika američke središnje banke u Kongresu.

Očekuje se da će Jerome Powell ponoviti da će Fed voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku sve dok to bude potrebno i dok to omogućuje niska inflacija.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,4 posto, nakon što je jučer skliznuo na najnižu razinu u dva tjedna.

Na Tokijskoj se burzi, pak, zbog praznika danas nije radilo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum