LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze nadoknađuju jučerašnje gubitke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su ulagače ohrabrile nove monetarne i fiskalne mjere koje bi trebale ublažiti recesiju izazvanu 'koronakrizom'.

 STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 3 posto, nakon što je jučer pao 4,3 posto.

 Pritom je londonski FTSE indeks porastao 3,60 posto, na 5.173 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 5,10 posto, na 9.186 bodova, a pariški CAC 3,90 posto, na 4.065 bodova.

 Ulagače su ohrabrili jučerašnji potezi američke središnje banke koji pokazuju da će Fed učiniti sve da podrži dolarsku likvidnost na financijskim tržištima i kreditiranje gospodarstva koje je gotovo paralizirano zbog mjera u suzbijanju širenja koronavirusa.

 Nedavno je Fed smanjio ključne kamatne stope na nulu, u tržišta ubrizgava stotine milijardi dolara, a jučer je poručio da će, uz državne, ubuduće kupovati i korporativne obveznice te da će izravno kreditirati kompanije, što nikada dosad nije činio.

 Analitičari procjenjuju da bi taj Fedov paket poticaja mogao iznositi i više od 4.000 milijardi dolara kredita nefinancijskim kompanijama.

 „Taj neograničeni program kupnje obveznica vrlo je jasan signal da će Fed učiniti sve da održi likvidnost na tržištu američkih obveznica i drugim ključnim tržištima“, kaže David de Garis, direktor u NAB-u.

 Unatoč golemim monetarnim i fiskalnim poticajima vlasti širom svijeta, sve je jasnije da će najveća svjetska gospodarstva uroniti u recesiju jer su mnoge zemlje uvele karantene, što je paraliziralo dijelove gospodarstva.

 Tako je, primjerice, do jučer 13 od ukupno 50 država SAD-a uvelo restrikcije na kretanje ljudi kako bi se zaustavilo širenje virusa.

 Zbog toga analitičari Goldman Sachsu procjenuju da bi američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju mogao pasti čak 24 posto, znatno više od poslijeratnog rekorda.

 Američki Kongres užurbano radi na planu potpora vrijednom do 2.000 milijardi dolara, što je znatno više u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008. i 2009. godine, no republikanski i demkoratski zastupnici još nisu postigli konsenzus.

 Ulagači čekaju i nove makroekonomske podatke koji bi mogli ukazati na razmjere gospodarskih šteta od koronavirusa.

 Jutros objavljeno izvješće pokazalo je da je u Japanu u ožujku aktivnost u uslužnom sektoru pala rekordnom brzinom, dok je tvornička aktivnost zabilježila najveći pad u desetak godina.

 Kasnije tijekom dana bit će objavljeni i podaci o kretanju proizvodne aktivnosti u SAD-u i Europi u ožujku. Očekuje se da će ukazati na uronjavanje u duboku recesiju.

 I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu gotovo 5 posto.

 Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio gotovo 6 posto, na 17.849 bodova.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom