LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio u minusu oko 0,5 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, spustivši se na 96,271 bod. Dodatno se tako odmaknuo od nove najviše razine u gotovo 17 mjeseci od 96,938 bodova, koju je nakratko dosegnuo u srijedu.

Dolar je pritom oslabio oko 1,12 posto prema jenu, na 114,03 jena. Tijekom prijepodneva japanska valuta-utočište, u koju investitori nerijetko usmjeravaju kapital u neizvjesnim vremenima, znatnije je ojačala prema dolaru, za oko 1,3 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije te se njome trgovalo po 113,6 jena za dolar.

Tečaj eura istodobno je ojačao oko 0,55 posto prema dolaru, na 1,1268 dolara. Prema švicarskom franku, koji također uživa status sigurne luke za kapital u razdobljima izražene neizvjesnosti, euro je znatnije oslabio, za 0,47 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 1,044 franaka za euro, najnižu razinu prema franku u gotovo šest i pol godina.

Britanska funta kliznula je ispod 1,33 dolara prvi put od prosinca 2020. zbog prodajnog pritiska nakon vijesti o novoj varijanti koronavirusa, a dodatno su funtu pritisnula i snižena očekivanja da će britanska središnja banka podići kamatne stope u prosincu. Oko podneva se stabilizirala na 1,3327 dolara, u plusu 0,05 posto u odnosu na završetak trgovanja u četvrtak.

Tržišne sudionike jako je uznemirila vijest da je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova varijanta koronavirusa s velikim brojem mutacija, za koju se strahuje da bi mogla biti otporna na cjepiva i zaraznija pa su se ulagači okrenuli valutama koje percipiraju sigurnijima, poput japanske i švicarske valute. Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike.

U takvim okolnostima investitori su se okrenuli i državnim obveznicama, zbog njihova statusa sigurnog utočišta, pa su prinosi pali na referentne 10-godišnje američke obveznice na 1,5277 posto, nakon što su se ovih dana nakratko približili razini od 1,7 posto. Pali su i prinosi na 30-godišnje američke obveznice, na 1,8777 posto.

Veliku zabrinutost sudionika tržišta u posljednje vrijeme već izaziva pogoršana situacija s covidom-19 u Europi i drugdje u svijetu zbog koje vlade donose nova ograničenja kretanja i aktivnosti.

"Ne iznenađujuće što je japanska valuta najveći dobitnik, prije svega zahvaljujući statusu valute-utočišta u neizvjesnim vremenima. Među potencijalnim prijetnjama je i da bi središnje banke koje razmatraju zaoštravanje monetarne politike mogle ocijeniti da bi ova varijanta virusa mogla ugroziti te planove”, rekao je valutni analitičar banke ING Francesco Pesole.

Na tržištima se računalo da bi američki Fed kamatne stope mogao iduće godine podići u dva, a moguće i tri navrata, a i da bi Europska središnja banka mogla početi ih podizati krajem iduće godine.

Na tržištima kriptovaluta, nakon vijesti o novoj varijanti virusa bitcoin je oslabio gotovo osam posto, na 54.377 dolara, najnižu razinu od 12. listopada. Oslabio je tako za više od petine u odnosu na rekordnih gotovo 70 tisuća dolara, koliko je nakratko dosegnuo ranije ovoga mjeseca.

Vrijednost ethera pala je za 11,6 posto, na najniže razine u tjedan dana, i kreće se oko 4.070 dolara, u minusu gotovo 18 posto u odnosu na rekordnu zabilježenu 10. studenoga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini