LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, tijekom prijepodneva kretao se tako na oko 93,584 boda, oslabivši 0,06 posto u odnosu na zatvaranje tržišta u petak.

Tečaj eura prema dolaru istodobno je ojačao 0,14 posto, na 1,1654 dolara. I funta je ojačala prema dolaru, za gotovo 0,2 posto, na 1,3778 dolara.

Dolar je, pak, blago ojačao prema jenu, za 0,1 posto u odnosu na završetak trgovanja u petak, na 113,58 jena.

Dolar je u trgovanju za rada azijskih tržišta prema košarici valuta kliznuo na najniže razine u zadnjih mjesec dana te je ostao pod pritiskom pod utjecajem izjava predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella u petak da još nije vrijeme da se počnu podizati kamatne stope u SAD-u.

Powellove izjave vremenski su se podudarile s očekivanjima sudionika tržišta da će Fed početi podizati kamatne stope u drugoj polovini iduće godine, ali i da bi se ostale vodeće središnje banke mogle na to odlučiti još i ranije.

Na valutnim tržištima mirno se trguje na početku novoga tjedna u kojem će investitori radi daljnjih smjernica posebnu pažnju posvetiti odlukama sa sjednica drugih vodećih središnjih banaka u svijetu, one Kanade, Japana i Europske središnje banke (ECB).

Tržišni sudionici, međutim, ne očekuju ni od japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) ni od ECB-a promjene u monetarnoj politici na ovotjednim redovnim sjednicama, zakazanima za četvrtak.

Od makrogospodarskih pokazatelja posebnu će pažnju posvetiti najnovijim pokazateljima o rastu američkog BDP-a, koji će biti objavljeni također u četvrtak, a kako bi stekli bolji uvid u stanje najvećeg svjetskog gospodarstva i dobili nove smjernice u vezi vremenskog okvira u kojem će Fed početi zaoštravati monetarnu politiku.

Od većih dobitnika izdvaja se kineski juan, koji je tijekom prijepodneva nakratko ojačao na novu najvišu razinu u pet mjeseci, od 6,3782 juana za dolar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini