LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolarov indeks blago ojačao

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Dolar je u utorak blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta u relativno mirnom trgovanju na međunarodnim tržištima, jer američko-kineske napetosti i porast novih slučajeva koronavirusne zaraze navode ulagače na oprez.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je u takvom ozračju 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 96,662 boda. Drži se tako čvrsto unutar uskog raspona u kojem se kreće od svibnja.

Tečaj eura skliznuo je 0,1 posto prema dolaru, na 1,1331 dolara.

I dok su dionice oslabile jer su investitori postali oprezniji, japanska valuta-utočište zabilježila je neznatne promjene, a švicarski franak, u koji investitori također sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, tek je neznatno ojačao prema euru, što pokazuje da je zabrinutost među investitorima ipak ograničena.

Zbog porasta broja novih slučajeva zaraze koronavvirusom neka su područja ponovno uvela nove restriktivne mjere za poslovnu aktivnost, prigušivši optimizam investitora u vezi gospodarskih izgleda. Dodatnu prijetnju tržištima sada predstavlja zaoštravanje napetosti između Washingtona i Pekinga oko niza pitanja, uključujući građanske slobode u Hong Kongu, nabraja Reuters.

Valute izrazitije izložene raspoloženju u svjetskoj trgovini blago su oslabile prema dolaru. Australski dolar tako je prema američkom oslabio 0,1 posto, a oslabio je i kineski juan na inozemnim tržištima, na 7,0185 juana za dolar.

Na juan nije većeg utjecaja imala vijest o rastu kineskog uvoza u lipnju po prvi put nakon što je pandemija paralizirala gospodarstvo, budući da su se investitori fokusirali na tenzije između SAD-a i Kine.

"Problem u Hong Kongu mogao bi dovesti do novog trgovinskog spora. Negativna zbivanja na bilo kojem području mogla bi pritisnuti dionice i usmjeriti dio kapitala u sigurne luke kao što su dolar i jen," rekao je Junichi Ishikawa, viši valutni analitičar u IG Securities.

Britanska funta oslabila je prema dolaru za 0,3 posto, na 1,2513 dolara, nakon što su podaci o BDP-u pokazali znatno slabiji oporavak u svibnju nego se očekivalo, što dovodi u pitanje "oporavak u obliku slova V" koji su mnogi ekonomisti predviđali.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater