LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar stabilan prema košarici valuta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dolar u utorak nije bilježio veće promjene u odnosu na najznačajnije svjetske valute na međunarodnim tržištima, zadržavši ranije dobitke uslijed veće potražnje koju je potaknuo rast prinosa na američke obveznice.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva se kretao na 90,44 boda, nedaleko razine sa zatvaranja dan ranije. Odmaknuo se tako od najniže razine u gotovo tri godine od 89,206 bodova, na koju je skliznuo u prošlotjednom trgovanju.

Tečaj eura ostao je također gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije i njime se oko podneva trgovalo po 1,2155 dolara.

Dolar je u proteklih 10 mjeseci bio jedan od najvećih gubitnika jer je vrlo popustljiva monetarna politika američke središnje banke Fed ohrabrivala investitore na prodaju dolara i kupnju drugih valuta. U prošlotjednom trgovanju cijena mu je tako u jednom trenutku skliznula na najnižu razinu prema euru u proteklih više od dvije i pol godine, od 1,2349 dolara za euro.

Očekivanja novih američkih fiskalnih poticaja, nakon što izabrani američki predsjednik Joe Biden 20. siječnja preuzme dužnost, potaknula su prodaje američkih obveznica i posljedično rast njihovih prinosa, koji je na referentni 10-godišnji američki dug poskočio na nove najviše razine od ožujka prošle godine.

Podrška dolaru od jačanja prinosa zasad je nadjačavala zabrinutosti tržišta da bi dodatna državna potrošnja u SAD-u mogla potaknuti jačanje inflacije.

No, većina analitičara ipak očekuje daljnje slabljenje dolara jer se nadaju da će novi poticaji i cijepljenje poboljšati globalne gospodarske izglede.

Vrijednost kriptovalute bitcoina tijekom prijepodneva se stabilizirala na 36.500 dolara, nakon oštrog pada u ponedjeljak. Drži se tako ispod rekordne razine od 42.000 dolara koju je nakratko dosegnula 8. siječnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater