LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar oslabio prema košarici valuta nakon Fedovih mjera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Dolar je u utorak na međunarodnim tržištima skliznuo prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta nakon što je američka središnja banka Fed objavila najnovije mjere za osiguranje dovoljne likvidnosti na financijskim tržištima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,5 posto u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak, na 101,52 boda. Time je na gubitku više od jedan posto u odnosu na najviše razine koje je dosegnuo tijekom jučerašnjeg trgovanja. U petak je nakratko dosegnuo najvišu razinu u protekle više od tri godine, od 102,99 bodova.

Euru je pritom cijena poskočila za više od jedan posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, dosegnuvši 1,0834 dolara. U ponedjeljak je u jednom trenutku kliznula na najniže razine u protekle gotovo tri godine, na 1,0636 dolara. 

Britanska funta je ojačala 0,9 posto prema dolaru, na 1,1650 dolara. U prošlotjednom trgovanju nakratko joj je cijena pala na 1,1413 dolara, najnižu razinu u čak 35 godina.

U i dalje volatilnom trgovanju na valutnim tržištima, australski dolar ojačao je dva posto prema američkom i kreće se iznad najnižih razina u 17 godina na koje se spustio u prošlotjednom trgovanju.

Fed je u ponedjeljak objavio neograničeno kvantitativno popuštanje i programe za podršku kreditnim tržištima u nastojanju da zaštiti gospodarstvo koje trpi velike posljedice zbog oštrih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa. Objavio je različite programe, uključujući kupnju korporativnih obveznica, jamstva za izravno kreditiranje kompanija i plan kredita za male i srednje kompanije.

"Uvjeti po pitanju dolarske likvidnosti blago su poboljšani u odnosu na prije tjedan dana, no ne bih rekao da su stvari normalne. Dok Fed upumpava dolare, ostaje nam još vidjeti hoće li oni doprijeti u sve kutke u gospodarstvu", rekao je Koichi Kobayashi, direktor odjela za valutnu trgovinu u Mitsubishi Trust Banku.

Od gospodarskih vijesti izdvaja se Japan, koji je izvijestio o rekordnom padu aktivnosti u sektoru usluga i najvećem padu tvorničke aktivnosti u deset godina. Slična gospodarska situacija je i u Australiji.

Ulrich Leuchtmann, direktor odjela istraživanja za valutna i robna tržišta u Commerzbanku u bilješci klijentima poručuje da će, s obzirom na sve veći broj zemalja koje uvode drakonske mjere radi suzbijanja epidemije koronavirusa, globalno gospodarstvo biti značajno ograničeno u bliskoj budućnosti pa bi se na tržišta brzo mogao vratiti zazor od rizika.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini