LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar ojačao prema košarici valuta u opreznom trgovanju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Tečaj dolara ojačao je u četvrtak na međunarodnim tržištima u opreznom trgovanju budući da su se investitori više fokusirali na slabe vijesti iz kineske maloprodaje a manje na snažniji od očekivanog rast u drugom kvartalu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, prema posljednjim je podacima iznosio 96,18 bodova, što znači da je u plusu 0,1 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije.

Tečaj eura oslabio je pak 0,1 posto prema dolaru u odnosu na prethodno zatvaranje, skliznuvši na 1,1401 dolar.

Tečaj dolara prema jenu ostao je više-manje nepromijenjen u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije, na 106,95 jena.

Među većim gubitnicima bila je britanska funta, oslabivši 0,3 posto prema dolaru, na 1,2548 dolara.

U fokusu investitora bit će današnja sjednica Europske središnje banke (ECB), koju investitori pomno prate radi novih smjernica u monetarnoj politici eurozone. No, mogla bi ostati u sjeni samita čelnika EU-a na kojem se očekuje glasanje o fondu za oporavak gospodarstava od posljedica koronakrize, vrijednom 750 milijardi eura koji je predložila Europska komisija.

U fokusu tržišta su i najnoviji podaci iz kineskog gospodarstva, koji su pokazali da je kinesko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je iznad očekivanja tržišta koja su u prosjeku predviđala rast od 2,5 posto.

No, veću pažnju izazvao je neočekivani pad prometa u kineskoj maloprodaji, koji se nastavlja peti mjesec zaredom. To je nepoželjan nagovještaj mogućih problema koji predstoje ostatku svijeta u vrijeme dok veći broj zemalja ublažava mjere zaustavljanja aktivnosti i dopušta ponovno pokretanje poslovanja.

Snažan rast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u navodi ulagače na oprez i pritišće cijene dionica, a u takvim okolnostima dolar dobiva na privlačnosti. Jačanje napetosti u odnosima Kine i SAD-a također pridonosi jačanju dolara, nabraja Reuters.

Australski dolar u takvim je okolnostima prema američkom oslabio 0,2 posto. Norveška kruna oslabila je 0,6 posto prema dolaru, a na istom gubitku bila je i prema euru.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum