LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar ojačao prema košarici drugih najznačajnijih valuta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tečaj dolara u četvrtak je ojačao na međunarodnim tržištima prema košarici šest najznačajnijih svjetskih valuta u uvjetima slabih gospodarskih pokazatelja iz Europe i nastavljenih tenzija u odnosima SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, porastao je 0,2 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, dosegnuvši 99,40 bodova.

Tečaj eura oslabio je prema dolaru blagih 0,1 posto, skliznuvši na 1,0972 dolara. Dan ranije zabilježena je veća potražnja za zajedničkom europskom valutom nakon objave francusko-njemačkog plana o fondu Europske unije za oporavak gospodarstava teško pogođenih pandemijom, koji je potaknuo nadu da bi to moglo značiti korak bliže fiskalnoj uniji.

Tržišta dionica diljem Europe na početku današnjeg trgovanja bila su u minusu pod utjecajem jutros objavljenih podataka londonske istraživačke tvrtke IHS Markit o francuskom indeksu menadžera nabave (PMI), koji je pokazao da je oštar pad poslovnih aktivnosti u svibnju ublažen, ali ne u mjeri u kojoj se očekivalo.

IHS Markit objavio je i podatke o PMI-ju za Njemačku, koji objedinjuje aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru, iz kojeg je vidljivo da je kriza u najvećem europskom gospodarstvu u svibnju popustila, no isto tako ne u mjeri u kojoj se očekivalo.

"Stopa pada aktivnosti znatno se smanjila od trenutka kada su mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa u travnju bile u punom jeku, no još smo daleko od normalizacije poslovanja i put do oporavka ostaje nejasan”, ocijenio je ekonomist IHS Markita Phil Smith.

Podaci o slaboj inflaciji u Britaniji podupiru nagađanja da bi britanska središnja banka Bank of England mogla spustiti kamatne stope u negativno područje.

Pritisci na slabljenje funte prema dolaru nisu popustili pa je tako oslabila 0,3 posto prema dolaru, na 1,2201 dolara. U istom postotku oslabila je i prema euru, na 89,90 penija za euro.

I japanski jen oslabio je 0,3 posto prema dolaru, skliznuvši na 107,800 jena za dolar. Najnoviji podaci o japanskom izvozu pokazali su najveći pad u više od deset godina.

Tečaj australskog dolara, osjetljivog na promjene raspoloženja u odnosu na rizičnije investicije, oslabio je prema američkom za 0,4 posto.

Dolar je ojačao i blagih 0,1 posto prema juanu, u uvjetima nepopustljive napetosti u diplomatskim odnosima između Kine i SAD-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of