LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar ojačao; investitori neskloni riziku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dolar je ojačao u ponedjeljak prema košarici šest ključnih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su se investitori na početku novoga tjedna okrenuli američkoj valuti koju percipiraju sigurnim utočištem u nesigurnom okruženju.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je iznosio 93,44 boda, ojačavši 0,27 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja u petak te se nalazi na najvišoj razini u zadnja četiri tjedna.

Euro je istodobno prema dolaru oslabio 0,17 posto, na 1,1705 dolara. Japanska valuta, utočište za kapital u neizvjesnom okruženju, ojačala je za 0,26 posto prema dolaru, na 109,67 jena za dolar.

Britanska funta oko podneva je stajala oko 1,3674 dolara, oslabivši gotovo 0,5 posto u odnosu na zatvaranje tržišta krajem prošlog tjedna, te se zadržala nedaleko najniže razine u mjesec dana od 1,3662 dolara, na koje je kliznula jutros, pred ovotjednu sjednicu britanske središnje banke Bank of England i pod utjecajem naglog rasta cijena plina.

„Vidimo da su pogođene sve valute koje investitori smatraju rizičnijima", rekao je Jeremy Stretch, analitičar za valute 10 najvećih svjetskih gospodarstava (G10) u CIBC Capital Markets

Veće gubitke pretrpio je i kineski juan, kliznuvši na najnižu razinu u tri tjedna, od 6,4698 juana za dolar, dok je još u petak bilježio najvišu razinu u tri mjeseca od 6,4297 juana za dolar.

Oštar pad juana u ponedjeljak uslijedio je nakon što su kineski regulatori upozorili da bi problemi s ispunjenjem obveza posrnulog kineskog nekretninskog diva Evergrande Groupa mogli prouzročiti rizike u tamošnjem financijskom sustavu ne bude li njegova situacija stabilizirana. U Evergrandeu se muče s pribavljanjem novca kako bi podmirili obveze prema mnogim zajmodavcima, dobavljačima i investitorima.

„Valutna tržišta započela su tjedan u nervoznom ozračju, uz najveće prijetnje vezane uz probleme kineskog nekretninskog diva Evergrandea i uoči sjednice američke središnje banke Fed,” izjavio je Francesco Pesole, strateg G10 FX u ING-u.

U fokusu ovoga tjedna bit će sjednice više od deset središnjih banaka u svijetu, a posebno one ključnih, uključujući američki Fed koji će biti u glavnom fokusu te sjednice japanske i britanske središnje banke.

Pratit će i sjednicu norveške središnje banke za koju se očekuje da će biti prva među zemljama skupine G10 koja će povećati kamatne stope.

Na tržištima kriptovaluta, vrijednost bitcoina spustila se tijekom prijepodneva za više od pet posto, kliznuvši na 44.773 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater