LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar nastavio slabiti prema košarici valuta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Dolar je u ponedjeljak nastavio slabiti u odnosu na košaricu šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima dok investitori za daljnje smjernice čekaju nove globalne gospodarske pokazatelje i početak sezone objave poslovnih izvješća u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima skliznuo 0,2 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja u petak, na 96,416 bodova.

Tečaj eura pritom je ojačao 0,26 posto, na 1,1328 dolara. Time je nastavljen blagi uzlazni trend cijene eura od kraja prošloga mjeseca.

Britanska funta prema dolaru je ojačala 0,2 posto, na 1,2641 dolara, nadomak najviših razina u tri tjedna od 1,2668 dolara, koje je nakratko dosegnula u prošlotjednom trgovanju.

Australskom dolaru cijena je prema američkom porasla 0,4 posto.

Dolar je pak blago ojačao prema jenu, na 106,95 jena, no cijena mu se zadržala blizu najnižih razina u dva tjedna od 106,635 jena, na koje je u jednom trenutku skliznula u trgovanju krajem prošlog tjedna.

Tečaj dolara prošlotjedno je trgovanje završio na gubitku treći tjedan zaredom, u uvjetima većih kupnji valuta koje ulagači percipiraju rizičnijima uslijed umjerenog optimizma u vezi globalnih gospodarskih izgleda. Vijesti o razvoju lijekova i cjepiva za Covid-19 također su razlog poboljšanog ozračja prema poduzimanju rizika, a dodatni poticaj pružaju i dosadašnji gospodarski podaci koji su pokazali oporavak nakon zaustavljanja gospodarskih aktivnosti, nabraja Reuters.

U fokusu ulagača je i rast broja novozaraženih u SAD-u, koji bi mogao ugroziti daljnji oporavak gospodarstva. Za daljnje smjernice u vezi stanja u najvećem svjetskom gospodarstvu tržišta čekaju ovotjedne podatke o inflaciji potrošačkih cijena i prometu u maloprodaji, kao i sezonu objave američkih poslovnih izvješća koja počinje ovaj tjedan, što će također biti prilika da procijene razmjere štete od pandemije, kao i razinu oporavka.

Ulagači također prate situaciju u Kini, gdje gospodarska aktivnost dobiva na zamahu budući da je epidemija u najvećoj mjeri suzbijena. Za daljnje smjernice pratit će najnovije gospodarske pokazatelje, uključujući one o trgovinskoj razmjeni u lipnju i gospodarskom rastu u drugom tromjesečju, čija se objava očekuje u ovome tjednu.

Kineskim juanom trgovalo se jutros po sedam juana za dolar, što znači da je ojačao 0,1 posto usporedbi sa zatvaranjem u petak.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini