LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar konsolidirao dobitke na kraju tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tečaj dolara u petak je ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima i na putu je najvećeg tjednog dobitka u sedam mjeseci, poduprt očekivanjima rasta kamatnih stopa u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio u plusu 0,13 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, dosegnuvši 97,382 boda. Premašio je tako razinu od 97 bodova po prvi put od srpnja 2020. godine.

Tečaj eura pritom nije bilježio veće promjene u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije te se njime oko podneva trgovalo po 1,1134 dolara, nedaleko najniže razine u 20 mjeseci, na koju se spustio u trgovanju u četvrtak. Dolar je prema euru od početka tjedna ojačao oko 1,7 posto.

Ni britanska funta nije bilježila veće promjene - oko podneva je stajala 1,3387 dolara, zadržavši se nedaleko najniže razine u mjesec dana na koju je kliznula u četvrtak. Trgovci valutama čekaju sjednicu britanske središnje banke Bank of England zakazanu za idući tjedan, a tržišta novca računaju sada s vrlo visokom vjerojatnošću da će ponovno podići kamatne stope, nakon prvog povećanja u prosincu.

Dolar je istodobno ojačao gotovo 0,2 posto prema jenu, na 115,57 jena, nadomak najviše razine od početka godine od 116,34 jena, koju je nakratko dosegnuo 4. siječnja.

U tjednu na izmaku, bogatom događanjima na globalnim tržištima, u fokusu je bila redovna sjednica američkog Feda zbog novih smjernica u vezi zaoštravanja monetarne politike u najvećem svjetskom gospodarstvu. Očekivanja moguće bržeg ili većeg podizanja kamatnih stopa pružila su podršku dolaru, koji je tako na putu najvećeg tjednog dobitka prema košarici valuta u proteklih sedam mjeseci.

Predsjednik Feda Jerome Powell poručio je u srijedu novinarima nakon dvodnevne sjednice da "gospodarstvu više nije potrebna održiva visoka razina potpore monetarne politike" te da će "uskoro biti primjereno podići" kamatne stope.

Prinosi na referentne 10-godišnje američke državne obveznice porasli su na 1,82 posto, no zadržali su se ispod najviših razina u dvije godine od gotovo 1,9 posto, koje su nakratko dosegnuli u ponedjeljak. Prinosi na 2-godišnje obveznice, koji su osjetljiviji na očekivanja rasta kamatnih stopa, dosegnuli su 1,19 posto.

Osim prinosa, podršku dolaru pružili su najnoviji gospodarski pokazatelji iz SAD-a koji su u četvrtak pokazali da je najveće gospodarstvo svijeta lani poraslo najsnažnije u gotovo četiri desetljeća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of