LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar kliznuo prema košarici valuta na kraju tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tečaj dolara u petak je kliznuo prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, budući da su prinosi na američke državne obveznice blago oslabili nakon većih dobitaka u ovome tjednu u očekivanju rasta kamatnih stopa u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio u minusu 0,08 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 95,66 bodova, no na putu je tjednog dobitka od oko 0,5 posto, što bi bio njegov najveći tjedni rast od sredine prosinca.

Tečaj eura pritom je ojačao 0,2 posto, na 1,1333 dolara. Japanski jen, valuta utočište u koju investitori usmjeravaju kapital u neizvjesnim vremenima, također je ojačao prema dolaru, za 0,16 posto, pa je za dolar oko podneva trebalo izdvojiti 113,95 jena.

Dolar je u petak kliznuo prema košarici valuta u uvjetima blagog slabljenja prinosa na američke obveznice nakon snažnog rasta proteklih dana, poduprtog očekivanjima da će američki Fed zaoštravati monetarnu politiku brže nego se očekivalo. Tržišta sada računaju sa čak četiri povećanja kamatnih stopa u 2022. godini, pri čemu prvo povećanje očekuju već u ožujku.

Za nove smjernice investitori sada čekaju sjednicu Feda, zakazanu za 25. i 26. siječnja, kada će odlučivati o vremenskom okviru za zaoštravanje monetarne politike.

Prinosi na referentne 10-godišnje obveznice danas su se kretali na 1,7901 posto, blizu najnižih razina u tjedan dana te ispod najviše razine u dvije godine, od 1,902 posto, nakratko dosegnute u srijedu.

Raspoloženje investitora pogoršalo se posljednjih dana zbog slabijih gospodarskih pokazatelja, visoke inflacije i zabrinutosti oko dinamike zaoštravanja monetarne politike u Fedu, pa su manje bili skloni poduzimanju rizika.

Među slabijim pokazateljima su najnoviji podaci iz britanske maloprodaje koji su pokazali pad prometa od 3,7 posto u prosincu, jer su potrošači većinu božićne kupnje obavili ranije, a i mnogi su ostali doma zbog širenja nove varijante koronavirusa omikrona.

Funta je tako oslabila prema dolaru za 0,22 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, na 1,3565 dolara. U jednom trenutku je oslabila čak 0,5 posto prema euru, kliznuvši na 83,61 penija za euro.

Na tržištima kriptovaluta, vrijednost bitcoina također je pala, oslabivši čak šest posto, na 38.250 dolara, što mu je najniža razina od kolovoza prošle godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater