LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar blago oslabio uoči sjednice američkog Feda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Dolar je u srijedu blago oslabio prema košarici šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima u opreznom trgovanju pred sjednicu američke središnje banke Fed, dok je jen, kao valuta-utočište u neizvjesnim vremenima, ojačao. 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnjih svjetskih valuta, skliznuo je blagih 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 93,005 bodova.

Japanski jen znatnije je pak ojačao, nakratko dosegnuvši najvišu razinu u dva tjedna od 105,20 jena za dolar, jer su investitori bili manje skloni riziku te su tražili sigurno utočište za kapital. I u kasnijem trgovanju zadržao se nedaleko tih razina.

Tečaj eura ojačao je za 0,18 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 1,1852 dolara.

Na današnoj sjednici Feda, prvoj nakon što je predsjednik Jerome Powell najavio novi pristup prema inflaciji, tržišta ne očekuju promjene u monetarnoj politici, ali će ih  posebno zanimati hoće li detaljno pojasniti kretanje inflacije i što to točno znači za kamatne stope.

Investitori očekuju da će najnovije bančine projekcije za gospodarstvo biti nešto poboljšane u odnosu na one iz lipnja, ali da će predsjednik Powell ostati pri ranijoj poruci da će put prema oporavku gospodarstva biti dug i neizvjestan.

Nadalje, očekuje se da će Fed ponoviti da će ključne kamatne stope držati niskima sve dok bude potrebno da se američko gospodarstvo oporavi od krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Investitori su sve optimističniji u pogledu Kine nakon najnovijih dobrih vijesti iz tamošnje industrije i maloprodaje, zbog čega smatraju da se poboljšavaju izgledi za to drugo najveće svjetsko gospodarstvo.

Na inozemnim je tržištima u takvom ozračju kineski juan, koji je na putu četvrtog uzastopnog mjesečnog dobitka, u jednom trenutku zabilježio novu najvišu razinu u 16 mjeseci, od 6,7614 juana za dolar.

Funta je blago ojačala jutros prema dolaru, na 1,2895 dolara, u kontekstu nastavljenih neizvjesnosti oko ishoda pregovora Londona i Bruxellesa i pesimizma investitora u vezi izgleda da sporazum bude postignut prije krajnjeg roka u prosincu ove godine.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum